BIH: Težak položaj trudnica i rodilja, Romkinje u posebno teškom položaju

Unatoć raznim strategijama, okruglim stolovima i usvojenim europskim standardima, položaj trudnica i rodilja u bosanskohercegovačkom društvu je izuzetno težak, a položaj žena te kategorije iz romskih zajednica još teži. U surovim bosanskohercegovačkim ekonomskim tokovima sama pomisao žene da postane majka, čak i kad ima obrazovanje, kvalifikacije i radno mjesto, vrlo je hrabar potez.

Suočavaju se s mogućim otkazima, a ako to i ne dožive, odlaze na višemjesečno trudničko bolovanje  bez adekvatne financijske podrške društva, sa svim izazovima s kojima se trudnice i rodilje suočavaju u teško opterećenom zdravstvenom  sistemu.

Dok svakodnevno, posebno u vrijeme predizbornih kampanja slušamo slatkorječive poruke visokih funkcionera, političkih lidera, pa i vjerskih velikodostojnika kako će društvo učiniti sve da ženama omogući da rađaju i obavljaju majčinske dužnosti, situacija u praktičnom životu je sasvim drugačija, ne samo za žene iz romskih zajednica, nego za sve žene osim onih koje su svoje napredovanje ugradile u uobičajene stranačke tokove.

Diskirminacija već na startu

Diskriminacija počinje odmah na startu – pri zapošljavanju. Da su te diskriminatorske tendencije vrlo otvorene i da razne institucije za zaštitu ljudskih prava uopšte ne reaguju posvjedočila je nedavno, gostujući na Radiju Bosne i Hercegovine i projektna koordinatorka na projektu ženskih prava Helsinškog parlamenta građana iz Banjaluke Lejla Gačanica:

Lejla Gačanica (Foto: Ustupljeno portalu Udar)

„Postoji diskriminacija na tržištu rada po svim osnovama. Mi više ne gledamo tu diskriminaciju kroz neke leće koje su udaljene, nego kroz iskustvo koje žene imaju u praksi.  Počinje sa oglasima za posao. U ti oglasima traži se obično radnica, higijeničarka, konobarica, do određenih godina, prijatnog izgleda. Nerijetko se traže fotografije, a kada dospijete na intervju za posao, neće vas mnogo pitati o kvalifikacijama, nego upravo o tome da li imate djecu, kada planirate imati djecu!. Zaprepašćujuća je činjenica da su mnoge od naših sagovornica rekle da su im poslodavci stavljali izjave kojima se one odriču toga – zapravo, garantuju da neće ostati trudne u narednih nekoliko godina od zasnivanja radnog odnosa. Ujedno, dobivaju i izjave koje su dužne potrisati da će u slučaju otkaza  zbog trudnoće platiti određenu naknadu samom poslodavcu ako ih bude morao otpustiti jer su ostale trudne.“

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Autor: Amir Sužanj
Izvor: Romski Portal Udar

🔥3