“Naučene su da trpe, istu matricu prenose na potomstvo”: Čak 90 posto Romkinja u Srbiji – žrtve su partnerskog nasilja!

Nerijetko nemaju kome da se požale, ni ti kojoj kući da se vrate, a nedovoljno obrazovanje ili potpuna nepismenost utiče na ekonomsku zavisnost

ČAK 90 posto Romkinja u Rasinskom okrugu doživelo je partnersko nasilje, pokazuju najnovija istraživanja Udruženja “Romani cikna” iz Kruševca, saznaju “Novosti”.

Iako se rezulati obimnog istraživanja još uvijek sumiraju, sugovornice “Novosti” iz jedinog ženskog romskog udruženja koje djeluje na području okruga potvrdile su najveće strahove: ove žene su najčešće žrtve nasilja i u matičnoj porodici, a nasilje često ne znaju da prepoznaju.

-Intervjuirale smo 300 Romkinja, starijih od 18 godina, nikome nikada nisu ispričale šta im se dešava – predočava za “Novosti” Snežana Živković, istraživač – Bilo je tu i mladih djevojaka, koje su iskusile nasilje od emotivnog partnera, koji su primenjivali razne metode nasilja, provjere, kontrole. Planiramo okrugle stolove sa predstavnicima iz romske zajednice i institucija.

Aktivistkinje koje su radile na terenu svjedoče da se žene u romskoj zajednici najčešće suočavaju sa fizičkim i psihičkim nasiljem. Naučene su da trpe, istu matricu prenose na potomstvo.

– Nerijetko nemaju kome da se požale, ni ti kojoj kući da se vrate, a nedovoljno obrazovanje ili potpuna nepismenost utiče na ekonomsku zavisnost, tako da su u svakom smislu primorane da trpe nasilje – podvlači aktivistkinja udruženja Milica Petrović.

Jasmina Todorović, koordinatorka projekta napominje da većina žena nije prijavila nijednoj instituciji partnersko nasilje, vjerujući da to treba da ostane u krugu porodice. Udruženje “Romani cikna” koje postoji od 2010. godine, nerijetko je utočište žrtavama. Više od 20 projekata aktivistkinje su radile na terenu iz brojnih područja. Sve su, podvlači Slavica Rakić, predsjednica Udruženja, jednako važne i za temu o kojoj je riječ, i obrazovanje, prevencija trgovine ljudima, borba protiv prisilnih i maloljetničkih brakova.

U jednom od ranijih istraživanja, u Kruševcu se došlo do poražavajućih podataka: čak 85 posto se udalo prije punoljetnosti, a 70 posto je do 18-e godine rodilo prvo dijete. Romkinja D.D. radi na kiosku i majka je dvije djevojčice. Slobodu je dobila u 24.-oj godini kada ju je otkupio sadašnji muž.

-Moja je vrijednost bila 700 eura i boks cigareta – kaže D.D, udata sa 12 godina, čije je svjedočanstvo objavljeno u zbirci ispovjesti “O ovome se ćuti”, Ženske romske mreže – Prve bračne noći ako se to tako može nazvati bila sam silovana od strane pedesetdvogodišnjaka. I tako, četiri godine. Onda me je muž prodao za 500 eura bratu od tetke, a ovaj, vlasniku striptiz bara.

POMOĆ IPAK POSTOJI

ŽENE koje trpe nasilje ili znaju nekoga tko trpi nasilje, pomoć mogu dobiti pozivom na SOS 0800 35 00 36. Žene iz Rasinskog područja već jedno desetljeće mogu da zatraže pomoć i na broj SOS telefona, 0800 034 037, kojim koordinira Udruženje žena “Peščanik” i gde volonterke razgovaraju i na romskom jeziku.

UBIO SAM KURVU

PRIJE četire godine romsku zajednicu potresao je najgori epilog nasilja. Ljubiša Vasić (29) ubio je nevjenčanu suprugu Zlatu Nikolić (23), u njenoj kući u romskom naselju Marko Orlović. Nesretnu ženu i majku, u to vrijeme dvogodišnjeg dječaka, Vasić je ugušio jastukom. Potom je na zidu karminom ispisao “ubio sam kurvu”. Po sporazumu o priznanju krivičnog djela osuđen je na 15 godina zatvora.

-Zet mi je dugo maltretirao kćerku, tukao je dok su živjeli u Njemačkoj, ali se s njim pomirila nedavno, prije nego da krste sina – posvjedočila je za “Novosti” Lidija Mitrović, majka ubijene Zlate. – I ja sam željela mir, ali to je bilo nemoguće.

Autor: S. Babović
Izvor: novosti.rs

🔥0