U Međimurju otvoren Centar igre i knjižnice igračaka!

Unutar Centra bit će opremljena knjižnica u kojoj će djeca moći besplatno posuditi igračku ili društvenu igru

– Ovo je mjesto mojih snova jer se mogu stalno igrati – riječi su mališana Davida Kahrimanovića koji je danas posjetio novootvoreni Centar igre i knjižnice igračaka „Krenimo zajedno“ u Orehovici, a koji je namijenjen djeci različitog uzrasta. Centar je smješten u prostoru Osnovne škole Orehovica, a unutar Centra bit će opremljena knjižnica u kojoj će djeca moći besplatno posuditi igračku ili društvenu igru.

Nositelj projekta je Općina Orehovica i Osnovna škola Orehovica u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak“. Ukupni iznos projekta za osnovnu školu Orehovica i osnovnu školu „Braća Bobetko“ Sisak koja je također uključena u projekt je 522.036,50 kuna.

Sanja Brajković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Korak po Korak“ napomenula je kako je Pučko otvoreno učilište prije nekoliko godina sudjelovalo u istraživanju usporedbe položaja djece u različitim lokalnim zajednicama.

– Tijekom intervjua s donositeljima lokalnih politika, iznenadili smo se kad su na pitanje o uslugama koje pružaju djeci koja ne pohađaju vrtić mahom reagirali iznenađenjem i odgovarali kako je njihova obaveza da financiraju vrtiće. Usredotočenost samo na financiranje formalnih usluga za rani i predškolski odgoj, znači usmjerenost na institucije, a ne na prava i potrebe djece, obitelji i zajednice – rekla je.

Branko Sušec, ravnatelj Osnovne škole Orehovica ponosan viđenim te što se upravo na dan kada škola obilježava 150. obljetnicu školstva u Orehovici, otvara Centar igre i knjižnica igračaka u OŠ Orehovica kazao je: – Ovaj Centar je mjesto igre gdje djeca mogu sudjelovati u različitim kreativnim, zanimljivim aktivnostima s drugom djecom, ali i odraslima. Dodana vrijednost je da ovaj Centar nudi roditeljima besplatne informacije o odgoju djece, njihovom zdravlju, učenju, razvoju, a također je i mjesto gdje se djeca, roditelji, obitelji mogu besplatno družiti.

– Trošak uređenja i rada Centra sufinanciran je sredstvima EU projekta „Toy to Share, Play to Care“, Općine Orehovica, osnovne škole te donacijama poslovnih i privatnih subjekata. Ovaj Centar je na ponos svih naših mještana. Iskrene čestitke na ideji – kazao je načelnik Općine, Franjo Bukal.

– Centar će biti koristan i djeci koja odrastaju u kućnom okruženju koje ne obiluje igračkama i poticajima za učenje. Centar igre i knjižnica igračaka bit će otvoreni dva puta tjedno u trajanju od tri sata – istaknula je koordinatorica Centra igre i knjižnice igračaka „Krenimo zajedno“ Monika Kamenić.

Lidija Kralj, pomoćnica ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, napomenula je kako je osnovna škola Orehovica od samih početaka primjer kako treba izgledati hrvatsko obrazovanje, a ujedno ova škola je i u eksperimentalnom programu.

– Sinergijom škole, općine i Županije mogu se napraviti izvrsne stvari u obrazovanju, a upravo danas svjedočimo jednom takvom primjeru – zaključila je. Rad Centra igre i knjižnice igračaka „Krenimo zajedno“ temelji se na četiri komplementarna načela, a to su interakcija djece i odraslih, raznolikost, jednakost i pravna uključenost, usluge za poticanje razvoja i učenja djece koje se temelje na potrebama zajednice i integrirane usluge za djecu i njihove obitelji.

– Centar za igru je upravo primjer obrazovanja kakvog želimo i kojem težimo u Međimurskoj županiji. Ovo je primjer holističkog pristupa djeci te da djeca putem igre, ali i korištenjem vrhunskih uvjeta koji pokušavamo stvoriti , imaju najbolje obrazovanje jer ulaganje u obrazovanje je najbolji ulog u budućnost naše djece. Osnovna škola Orehovica ima jednosmjensku nastavu, novu dvoranu, a danas i Centar za igru i knjižnicu igračaka i želja nam je da svaka škola u Međimurskoj županiji bude vrhunski uređena i da ima najbolje uvjete za naše mlađe sugrađane – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Djeca iz Centra napravila su šarenu vrpcu koja je opis prekrasnog Centra za igru i knjižnice igračaka u Orehovici, a prerezala ju je Rea Nađ.

Autor: Međimurska županija
Izvor: emedjimurje

🔥1