I nakon 25 godina demokracije, Albanija još uvijek nije integrirala Rome u društvo

Tokom dva desetljeća, albanske lokalne vlasti prisilno su protjerale stotine siromašnih porodica iz svojih naselja, gurnuvši ih u opasnu zamku ekstremnog beskućništva i ekstremnog siromaštva.

U međuvremenu, prema podacima iz 2005. do 2019., identificirano je 10 slučajeva protjerivanja i prisilnog i masovnog raseljavanja pripadnika romske zajednice, kao i drugih marginaliziranih grupa u 4 grada u toj zemlji, uključujući Pogradec, Korču, Elbasan Tiranu s gotovo 390 porodica.

KRITERIJ ZA ULAZAK U EU 

Dekada Roma bila je strateška obveza za albansku vladu koju su odredili donatori i stranci, a trenutno provodi Integracijski plan za Rome i Egipćane. Ono što je također podržano u akcijskom planu jesu operativni zaključci a to su mjere, politike, socijalne politike za poboljšanje životnog standarda Roma koje je utvrdila Europska unija kao jedan od kriterija za ulazak Albanije u europsku porodicu.

A osim predviđanja ovih mjera, stanovanje i zapošljavanje i dalje su jedan od glavnih izazova s ​​kojima se suočava romska manjina u Albaniji. Više od 25 godina bavili su se neformalnim aktivnostima, poput trgovine korištenom odjećom i sakupljanjem reciklažnog otpada.

Prema riječima Romani Sefe, voditeljice Centra za socijalno zagovaranje, te se aktivnosti nasljeđuju s generacije na generaciju i vrlo im je teško da se integriraju u tržište rada, jer su navikli da svakodnevno prave troškove svojim porodicama, što je pokazatelj koji otežava njihovo prilagođavanje formalnom i plaćenom radu na mjesečnom nivou.

Stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje su povezani i ako romska porodica nema odgovarajući smještaj, onda je i zapošljavanje u formalnom sektoru još teže – kaže Romina Sefa, voditeljica Centra za socijalno zagovaranje.

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Autor: Brejdon Xhavara
Izvor: Romski Portal Udar

🔥0