Romi teško do zapošljavanja

Poraženo, diskriminirano, jadno i tužno – tako se osjećaju Romi kada poslodavci krenu smišljati pristojne izgovore o tomu zašto nisu dovoljno dobri za njihovo radno mjesto. Donosimo neke od priča s razgovora za posao.

SLAVONSKI BROD – Zamislite život u Slavoniji, težak kakav je većini, a da ste usto, u svemu što pokušate, diskriminirani zbog boje kože i porijekla. Da, ima i onih Brođana kojima članska iskaznica, odnosno, neposjedovanje iste, nije najveći problem u životu. No, za njih malotko mari. Ipak, organizacije koje se bave zaštitom prava svih građana, trude se štititi i Rome.

– Informativno-pravni centar već godinama radi s romskom populacijom na njihovoj integraciji. Počeli smo prije desetak i više godina rješavati njihova statusna pitanja, s naglaskom na osobe bez državljanstva, a u zadnje smo se vrijeme više aktivirali na području zapošljavanja i obrazovanja. Opće je poznato da je veliki broj pripadnika romske populacije u Slavonskom Brodu nezaposlen. Samo u našem Romskom naselju, prema popisu iz 2011. godine, boravi oko 1200 ljudi, međutim, prema slobodnim procjenama, taj je broj znatno veći i popeo se na barem dvije tisuće. Od toga je, prema našim saznanjima, svega dva posto Roma zaposleno. Ti Romi koji su zaposleni uglavnom rade sezonske poslove ili su uključeni u Javne radove, što nikako ne može biti dugoročno održivo rješenje jer to Romima ne osigurava stalan izvor prihoda. – za SBplus kazala je Nataša Kovačević iz slavonskobrodskog Informativno-pravnog centra.

Već desetljećima, ne samo u Brodsko-posavskoj, nego i u drugim županijama, Romi na ionako oslabljelom tržištu rada nisu konkurentni zbog niskog stupnja obrazovanja, no poslodavci nerijetko čak i one kvalificirane diskriminiraju samo prema ‘boji kože’ i porijeklu. Predrasude su toliko duboko ukorijenjene da u nekim slučajevima Romi telefonski oduševe poslodavce, a potom ponuda otpadne kada se pojave na potpisivanju ugovora.

Cijeli tekst proćitajte na izvoru.

Autor: Željka Gavranović
Izvvor: sbplus.hr

🔥4