BIH: Reakcija Udruženja “Kali Sara” povodom rušenja kuće u romskom naselju Gorica

Udruženje Kali Sara – Romski informativni centar, izdalo je priopćenje za javnost povodom jučerašnjeg rušenja objekta u Mjesnoj zajednici Crni Vrh, u romskom naselju na Gorici. Podsjećamo, jučer je po nalogu inspekcije sarajevske Općine Centar, srušena kuća prodice Fejzagić koja je time ostala bez krova nad glavom.

Priopćenje Udruženja Kali Sara – Romski informativni centar, prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Dana 22.10.2019.godine u Mjesnoj zajednici Crni Vrh Gorica, izvršeno je rušenje bespravno izgrađenog objekta romske porodice Ramize Fejzagić. Kako je i sama vlasnica objekta rekla, ona je svjesna da je izgradila objekat bez dozvole i da nije ispoštovala zakon. Ono što nama nije jasno na osnovu kojih pravila i propisa je određeno da je ovaj objekat prioritet za rušenje kada na području općine ima na stotine bespravno izgrađenih objekata.

Također, na području ove mjesne zajednice ima preko 20 objekata koji predstavljaju opsanost po život prolaznika i građana. Zašto vam ovi objekti nisu prioritet za rušenje? Ono što nam također nije jasno, zašto je bilo potrebno da se za obezbjeđivanje rušenja jednog objekta angažuje preko 200 policajaca i specijalaca? Koju ste poruku htjeli poslati Romima, ali i ostalim građanima u Bosni i Hercegovini, kao i van njenih granica?

Da budemo jasni, mi podržavamo vladavinu prava i poštivanje svih zakona, ali onda ti zakoni trebaju da se primjenjuju na sve, a ne samo prema Romima. Pored gore navedenog, podsjećamo Načelnika da je naselje Crni Vrh Gorica u Sarajevu nastarije romsko naselje u BiH i u njemu Romi prema našim saznanjima žive preko 350 godina. Zemlja na kojoj su sagrađene stambena jedinice danas su dijelom u vlasništvu porodica, drugi dio je u vlasništvu Vakufa ili općine Centar. Prilikom eksproprijacije 1985. godine većem broju romskih porodica koje su živjele na Gorici dodjeljeni su zamjenski stanovi ili su bile finansijski obeštećene. Međutim, jedan dio porodica nije dobio zamjenske stanove i one su se zadržale na tim lokacijam do samog rata.

Ni tom prilikom jedan dio starih objekata nije bio srušen. U toku rata najveći dio stambenih objekata je srušen i 2001. godine je izgrađeno 30 novih stambenih jednica – kuća, dupleksa (donatorskim sredstvima i općinskim sredstvima) i tom prilikom nije izvršen tehnički prijem niti su stambene jednice upisane u katastar. I ovom prilikom 4 stambene jednice (stari objekti) nisu srušeni, a vlasnici su dobili nove stambene jedinice.

Napominjemo da je 2001. godine Kantonalna skupština donijela odluku o dodjeli građevinskog zemljišta Općini Centar sa namjenom izgradnje romskog naselja Gorica kada je izrađen urbanistički plan izgradnje romskog naselja na Gorici. Na ovoj lokaciji su u sklopu projekta Roma Action 2016. godine, uz finansijsku podršku Evropske komisije, izgrađene 4 stambene jedinice. Tom prilikom komisija za odabir korisnika je po našim saznanjima napravila propust jer su stambene jedinice dodjeljene, nekim porodicama koje nisu bile u stanju socijalne potrebe. Problema na Gorici ima više i oni su dijelom odgovornost stanovnika, ali i općine.

Pozivamo općinskog načelnika i općinske službe da hitno započnu rješavanje nagomilanih problema, razviju projekte koji se tiču stambene problematike (legalizacije, rješavanje imovinsko– pravnih odnosa, izgradnje novih stambenih jedinica, poboljšanja infrastrukture) i na taj način omoguće prije svega veću sigurnost i kvalitetniji život svim stanovnicima naselja Gorica. Stambeni problemi nisu jedini. Među gorućim problemima su i zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo i na njima se takođe treba više raditi.

I na kraju da vas podsjetimo, općina je usvojila Lokalni ackioni plan za rješavanje problema Roma 2017. godine i nadamo se da će u budžetu za 2020. godinu biti jasno definisane budžetske linije/kodovi za realizaciju navedenog Akcionog plana u skladu sa Poznan Deklaracijom koja obavezuje institucije vlasti u BiH na konkrente aktivnosti u pravcu poboljšanja života Roma sa jasnim indikatorima u oblasti zapošljavanja, stanovanja, zdravstva i obrazovanja.

Izvor: Romski Portal Udar/Udruženje Kali Sara

🔥1