Srbija: U Beogradskom Starom gradu, policija i predstavnici Grada započeli rušenje kuće porodice Seladin

Kuća je predviđena za rušenje zbog greške Katastra, kada je objekt izbrisan iz zemljišnih knjiga, a Osman Seladin od tada godinama pokušava da kuću ponovo uknjiži.

Rješenje o odobrenju ponovnog upisa porodica je dobila prošlog tjedna, ali ono nije postalo pravomoćno, ne dovoljno brzo da spriječi rušenje jedinog doma koji je u vlasništvu te porodice još od 1982. godine.

O detaljima ovog slučaja Danas je pisao u petak.

Podsjećamo, sugrađanin Osman Seladin godinama živi u kući u Ulici Dunavski kej 30 u Starom gradu, ali već četiri godine pokušava da svoj stan ponovno upiše u zemljišne knjige i da zgradu legalizira, jer je objekt 2015. godine izbrisan iz zemljišne dokumentacije.

Kako kaže, o tome je usmeno obavješten u Službi Republičkog geodetskog zavoda te općine, kao i da mora da podnese novi zahtjev za ucrtavanje zgrade.

U međuvremenu ga je iznenadilo rješenje koje je donio Grad Beograd, da su ostaci objekat koji se tu nalaze predviđeni za rušenje, s obzirom da se zgrada u kojoj živi nalazi na gradskom građevinskom zemljištu.

Poslije gotovo četiri godine čekanja, Seladin je prošlog tjedna konačno dobija i odobrenje da svoju legalno stečenu kuću ponovno upiše u zemljišne knjige, ali prije nego što je to rešjenje postalo pravomoćno, nakon samo par dana, iz Grada je stiglo i rješenje o rušenju, koje je bilo zakazano za danas.

Kako je već postojeća zgrada čarobno izbrisana sa parcele na kojoj se nalazi, još uvijek nije jasno, ali zbog greške Zavoda,  Osman Seladin je ostao bez svog jedinog doma.

Autor: i. Nikolietić
Izvor: Danas

🔥3