O srpskoj pjevačici narodne glazbe, romskog porijekla: Zlata Petrović

Zlata Petrović je srpska pjevačica narodne glazbe romskog porijekla. Rođena je 13. srpnja 1962. u Beogradu, gdje trenutno živi i radi. Pjesme “Plači, moli”, “Mirišeš na nju”, “Dođi da mi ruke greješ“, „Nedelja“, „Zagušljivo“, „Učinilo vreme svoje“, „Poludelo srce“, „On me voli, on me želi“, „Oženićeš se ti“, „Oaza sreće“, „Mađije“ i „Vragolasta“ neki su od njenih najpopularnijih hitova. Mnogi su je smatrali fatalnom ženom. Muškarci su ludjeli za Zlatom Petrović. Iza sebe ima dva propala braka, s Hasanom Dudićem i Zoranom Pejićem Pejom. Majka je dvoje djece, Mikija i Jovana, a postala je i baka. Okušala se i u emisiji Farma.

Djetinjstvo i odrastanje

Potječe iz siromašne obitelji. Zbog toga je Zlata skromnost zadržala tokom cijele svoje karijere. Odrasla je s majkom i očuhom, završila je osnovnu školu. Još kao vrlo mlada nastupala je sa svojom majkom kao pjevačica u kafanama. Njena majka je Romkinja. Zlata se nikada nije stidjela svog romskog porijekla. To je poslije učila i svoju decu. Postala je poznata kao jedna od pjevačica koja najbolje izvodi romske pjesme. .

Kad joj je bilo samo četrnaest godina, njena majka i očuh odlučili su da Zlatu protiv njene volje udaju za jednog dečka. Zlata je sa njim bila dvije godine, a potom je pobjegla kod tetke u Beograd. Sa šesnaest godina počela je da se ozbiljnije bavi glazbomm. Svog oca je upoznala u dvadesetoj godini života.

Glazbena karijera

Pjesma „Dođi da mi ruke greješ“, a potom i istoimeni album 1983. godine Zlati su donijeli popularnost. Svoju karijeru započela je u izdavačkoj kući Diskoton, a kasnije je često mijenjala izdavače. Jedan je od onih pjevača koji su često objavljivali nove albume.

Tako su se na samom početku njene karijere nizali albumi „Ljubi me još malo“ koji je izašao 1984. a dvije godine poslije i album „Srce će ga prepoznati“. Album „Koga sam ja to volela“ objavila je 1987. godine. „Daj mi Bože malo sreće“ objavila je 1989. godine.

Tokom devedesetih godina objavila je osam albuma. Riječ je o albumima „Dušmani“, „Učinilo vreme svoje“, „Proklet da je ovaj život“, Ljubi me još malo – the best off“, „Ne daš mi da dišem“, „Bravo, ti si pobedio“, „Ljubav nema pamet“ i „infektivno ludilo Zlate Petrović“.

Album „Mirišeš na nju“ objavila je 2001. godine. Poslije ovog albuma Zlata je napravila pauzu u izdavanju po prvi put u karijeri. Tako je album „Hajde čik“ izašao tek 2008. godine.

Iako Zlata ima mnogo hitova i dobrih albuma nikada nije bila u samom vrhu estradne scene. Ipak, ova pjevačica je jedna od omiljenih koja pravi odličnu atmosferu na svim slavljima.

„Farma“

Učestvovala je u emisiji „Farma“. Zanimljivo, Zlata se ovdje našla sa dva bivša muža Hasanom Dudićem i Zoranom Pejićem Pejom. To je gledaocima bilo jako zanimljivo s obzirom da Zlata sina Mikija ima sa Hasanom, a Jovana sa Pejom. Oba bivša muža na Farmi željeli su da ponovo ožene Zlatu. Sa oba supruga Zlata je u korektnim odnosima kako bi zajedno odgajali decu. Učešćem u ovoj emisiji Zlata je ponovo osvojila srca publike svojom prirodnošću.

Privatni život

Zlata ima dva sina, Mikija i Jovana, iz dva braka. Kao majka Zlata smatra da nije stroga. Njen mlađi sin Jovan trenirao je nogomet, kako je rekao, po ugledu na svog oca. Stariji sin Miki majku prati na nastupima, bavi se glazbom i uživa u tom poslu. Kasnije je počeo da surađuje sa Grand produkcijom i počeo je da surađuje i sa drugim pjevačima kao što su Katarina Grujić, Ilda Šaulić i drugi. Miki svira klavijature i skladatelj je. Glazbeni talent naslijedio je od majke i oca. On ima dvoje djece sa suprugom Milicom, pa je Zlata postala i baka. Njeni unučići se zovu Vasilije i Vasilisa.

Sa snajom Milicom Zlata se odlično slagala. Kako je Zlata pričala Milica, iako se veoma mlada udala za njenog sina, veoma je dobra domaćica, odlično kuha, pametna, vrijedna i požrtvovana je majka. Milica je po zanimanju knjigovođa, a zaposlena je u vrtiću. Ipak, nakon nekoliko godina sretnog braka, ovaj par se razveo. Kako su mediji pisali, razlog je Mikijev porok – kocka. Mediji su takođe prenosili da je Zlata više puta pokušavala da sina vrati na pravi put i izvuče ga iz svijeta kocke, ali joj to nije uspjelo pa je digla ruke od njega.

Zlata kaže da je mnogo radila i da starijem sinu Mikiju u djetinjstvu nije stigla da posveti onoliko vremena koliko je željela. Trudi se da to ispravi u odnosu sa mlađim sinom Jovanom. Njenim sinovima ništa nije nedostajalo, ali je pjevačici žao što zbog poslovnih obaveza nije imala malo više vremena koje bi im posvetila. Ipak, kaže, njena djeca izrasla su u predivne mlade ljude i ponosna je na njih. Kao majka, Zlata se trudi da novcem ne kompenzira manjak vremena sa porodicom, pa sa svojom djecom mnogo priča i želi da imaju prijateljski odnos.

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Izvor: Biografija.Org

🔥34