Iz EU u Srbiju se svakog dana vrati troje ljudi, a najviše iz Njemačke

Beograd – 1.189 državljana Repulike Srbije se vratilo sprošle godine u sklopu programa readmisije iz zemalja EU, a 522 su se vratila u prvoj polovici ove godine, prenosi b92.

Većina povratnika su Romi, prema podacima iz Povjerenstva za izbjeglice.

Većina Srba vratila se iz Njemačke u prvoj polovici godine, čak 478, iz Švicarske – 15, Francuske – 9 i Austrije – 9.

Kako bi se Romi brže integrirali u društvo, fond za obrazovanje Roma, uz potporu njemačke vlade, provodi program obrazovanja i zapošljavanja mladih Roma.

U protekle tri godine pomoć je dobilo više od 2500 mladih Roma iz skoro svih općina u Srbiji.

Predstavnica Fonda, Sanela Bahtijarević, kaže da slijedi nova faza i da će u narednom razdoblju Fond pružiti mentorsku podršku, kao i podršku u obrazovanju i zapošljavanju za više od 500 mladih romske nacionalnosti.

Objasnila je da pružaju mentorsku podršku srednjoškolcima, podršku pri zapošljavanju kao i podršku obrazovnoj reintegraciji Roma povratnika.

“Aktivnosti koje će se provoditi u narednom razdoblju odnose se na sve tri komponente. 200 nastavnika u srednjim školama biti će osposobljeni za mentoriranje i vođenje kampanje za upis u srednju školu za učenike osmih razreda”, naglasila je ona.

Suradnica Fonda Fatima Kamberović kaže da se posebna pažnja posvećuje zapošljavanju mladih Roma, da se organizira niz stručnih usavršavanja koja bi im mogla pomoći u njihovom zapošljavanju.

“Svima pristupamo pojedinačno, u skladu s njihovim potrebama, interesima, znanjem i vještinama koje posjeduju. Zato planiramo u narednom razdoblju podržati više od 500 novih korisnika, kao i nastaviti suradnju s državnim institucijama, javnim institucijama i privatnim tvrtkama u području obrazovanja i zapošljavanja”, objasnila je ona.

Do sada su mlade Romkinje pokazale najveći interes za stručnim usavršavanjem u njezi ljepote, a muškarci za zanate.

Dragoljub Barčić, 25, iz Niša, čuo je za radionice Fonda i odlučio se prijaviti. Nekoliko je godina živio u Njemačkoj, ali vratio se u Srbiju i posao mu je bio neophodan.

“Otišao sam u radionicu Fonda za obrazovanje Roma gdje su nas pripremali za razgovor za posao. Tamo sam napisao svoj prvi životopis koji sam poslao nekoj tvrtki. Ubrzo su me pozvali na razgovor, potpisao ugovor i počeo raditi”, kaže Barčić.

 

🔥2