Romkinje u Češkoj ispričale svoja iskustva koje su doživjele zbog prisilne sterilizacije

„Mogućnost imati djecu je tako važno za ženu“, govori Elena Gorolova. “Kad su mi to oduzeli, osjećala sam se bezvrijedno. Potpuno sam izgubila samopoštovanje.”

Elena, 47-godišnja socijalna radnica, sterilizana je protiv svoje volje kao mlada žena. Jedna je od četiri češke Romkinje, koje su žrtve prisilne sterilizacije, koje svoje priče prepričavaju u pozorišnoj predstavi pod nazivom Priče koje se (nikad) počinju. Predstava je premijerno izvedena u Ostravi, gradu u Češkoj s velikom romskom zajednicom.

Sistematična sterilizacija Romkinja bez njihovog punog i informiranog pristanka  sa ciljem smanjenja visokog nataliteta – bila je državna politika u bivšoj Čehoslovačkoj za vrijeme komunizma. Službeno je ta praksa ukinuta 1993. ali prema informacijama Europskom centru za prava Roma (ERRC), ta praksa je nastavljena tokom 1990-ih i 2000-ih, a posljednji poznati slučaj u Češkoj se dogodio 2007. godine.

Pronalaženje glasa

Više od 10 godina Elena je bila aktivna u grupi romskih žena koje su ovo pitanje stavile na dnevni red i uspješno se borile da zaustave prisilnu sterilizaciju u Češkoj. Oni traže i novčanu naknadu za ono što im je učinjeno.

“Ali ne radi se samo o novcu. Radi se o priznanju da su nam povrijeđena prava”, kaže ona.

Češka vlada je 2009. godine izrazila žaljenje zbog ilegalnih sterilizacija. No, prošle godine odbila je zakon koji je predložio odštetu za žrtve. Tada su Elena i njeni kolege aktivisti odlučili da moraju pronaći novi način da privuku pažnju na svoj slučaj.

Rezultat je predstava koju su kreirali zajedno s češkom nevladinom organizacijom Liga za ljudska prava i Europskim centrom za prava Roma.

“Predstava je još jedan način da te žene iskažu svoju frustraciju”, kaže Katerina Cervena iz Lige za ljudska prava.

“To je način da nađu alternativni glas.”

Kao pravnica već skoro osam godina blisko surađuje sa ženama, zastupajući ih na sudu. Predstava se temelji na životnim pričama četiri Romkinje. Priče nam ispričaju same žene, obučene u crno.

“Još uvijek me boli nakon svih ovih godina”

U nizu scena u kojima žene intervjuira nekoga tko igra ulogu novinara ističu različite načine na koje su bile prisiljene na sterilizaciju.

„Bila sam totalno dezinformirana“, kaže Olga Jonasova.

Cijeli tekst pročitajte klikom na izvor.

Autor: A.M.
Izvor: Romski Portal Udar

🔥4