BIH: UŽR “Bolja budućnost” već 15 godina brine za zdravlje Romkinja

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, ove godine je implementiralo projekt čiji je cilj bio očuvanje reproduktivnog zdravlja Romkinja. U sklopu ovog projekta pored edukacije osigurani su i besplatni dijagnostički pregledi za preko 40 žena, koji su uključivali pregled dojke i ginekološke preglede.

Romske žene su najugroženija kategorija, jer najviše vremena provode kod kuće u neuslovnim objekatima, ne posjeduju određena znanja o faktorima koji utiču na njihovo reproduktivno zdravlje i planiranje roditeljstva. Nažalost, moram istaknuti da još uvijek postoje žene koje nisu niti jednom poslije poroda, a ima ih koje nisu ni preko 20. godina otišle ginekologu.  Mi pokušavamo na svaki način da ih osvjestimo da je to potreba, pogotovo za žene koje su navršile 40 godina i koliko je za njih bitno da idu na preglede i da urade ultrazvk dojke kao i mamografiju ako ima potrebe, a mogu reći da je bilo  dosta hitnih slučajeva, koji su hvala Bogu uspješno riješeni – izjavila je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost.

 A.N. ima 65 godina, kaže da čeka mirovinu već 3 godine. Ostala je bez zdravstvenog osiguranja, a već je duže vrijeme imala bolove ispod pazuha i desne dojke.

Obraćala sam se mnogima da mi pomognu da uradim ultra zvuk dojke, ali pomoći nije bilo. Tako sam se obratila u ovom udruženju i rekla o mom problemu. Odmah su mi ugovorili pregled. Nakon urađenog ultra zvuka dojki, odmah mi je doktorica rekla da uradim pod hitno monografiju. Opet sam se obratila udruženju i sada redovno uzimam ljekove i zahvaljujući udruženju, moj život nije više u pitanju – rekla je naša sugovornica.

Na projektu sa Udruženjem Bolja budućnost već dugi niz godina radi i specijalista radiologije dr. Amila Halilčević. Kaže da je cilj informirati žene da su ukoliko se otkriju na vrijeme rak dojke i rak grlića maternice mogu uspješno izliječiti.

„Povećava se broj žena koje se javljaju na preglede. U početku je to išlo jako teško. Razumljivo, to je bojazan od istine, bojazan od nečega, pogotovo ako su primjetile nešto na dojci, ali evo svim tim i predavanjima i iniciranjem na razne načine podstičemo žene da dođu i javljaju se u sve većem broju”, kazala je prim. Amila Halilčević, dr.med.sci radiologije.

Zbog toga što je veoma važna prevencija, Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ nastavit će projekte ranog otkrivanja raka grlića materice, dojki i edukacija na te teme kako bi se pomoglo što većem broju žena. Kao i u prethodnih 15 godina, UŽR “Bolja budućnost” osigurava financijska  sredstva, zahvaljući čemu žene, bez obzira da li su osigurane ili ne, mogu da urade bespletan ultrazvuk, papa test i kolposkopiju, te se u zavisnosti od rezultata upućuju na dalje pretrage.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Autor: Denis Mujić
Izvor: Romski Portal Udar

🔥4