Dvije romkinje deportirane iz Njemačke nakon boravka dužeg od 20 godina

Dvije žene romkinje, stare 21 i 23 godine, koje su 1998. pobjegle sa Kosova sa roditeljima, žive u Tuttlingenu / Baden-Württemberg više od 20 godina.

One su deportirane u Srbiju 27.09.2019. Deportacija dviju sestara u 3 sata ujutro iz Tuttlingena / Baden-Württemberga službeno je namijenjena Regionalnom vijeću Karlsruhea. Srbijanske vlasti dobile su zahtjev za ponovni prihvat, navodi RP. Regionalno vijeće Karlsruhea (RP), koje organizira i vrši deporticije u Baden-Württemberg, priopćilo je kako su srbijanske vlasti spremne “preuzeti” dvije žene. Tvrdi da RP ima izvod iz matičnih knjiga. U stvari, prema obitelji, papiri su spaljeni na Kosovu 1998. godine. Obitelj je također spomenula da bismo, ukoliko postoji izvod iz matičnih knjiga, dobili putovnicu. Obitelj je dobila pismo srpskog veleposlanstva u kojem stoji da nemaju pravo na srpsko državljanstvo. Stoga srpska država uskraćuje putovnice jer nisu upisane u matičnu knjigu rođenih.

Dvije su sestre u telefonskom razgovoru rekli da će, ako postoji izvod iz matične knjige rođenih, morali bi vidjeti da smo rođeni na Kosovu. Dvije žene su deportirane bez putovnice, samo s EU papirom (DIN A4 papir sa slikama). Ne govore srpski i ovisni su o prevoditeljima. Prvi put se odvajaju od obitelji. Obitelj živi u Tuttlingenu.

U Beogradu se kod obje žene pojavljuju sljedeći problemi: nemaju važeću putovnicu, samo papir za deportaciju. Ne mogu se prijaviti i nemaju adresu na koju bi otišli. Morali su napustiti hotel u kojem im je bilo dopušteno samo prenoćiti, a posljednje dane su živjeli na ulici. U međuvremenu, njihov brat je došao u Srbiju. Prijeti im beskućništvo. Štoviše, njen status boravka u Srbiji je nejasan. Odvjetnik u Srbiji rekao je da ih mogu pritvoriti bez papira.

Pozadina koja je dovela do ove deportacije treba se detaljnije razjasniti. Sumnja da je deportacija od strane Tuttlingenske uprave za strance politički tražena i sprovedena podstiče na sebe. Deportacija zapravo se nije trebala dogoditi. Izdavanje sive putovnice od strane imigracijske službe odavno je kasnio. Izdržala bi se sva patnja, ono što se sada nanosi tim ženama, može se spriječiti.

Njih dve nastoje se vratiti što je prije moguće, osjećaju se da su na kraju svojih moći. Pozivaju sve koji im mogu pomoći da im pomognu! Komentari Prema Baden-Württembergovom zakonu o policiji, deportacije se možda neće obaviti prije 4 sata ujutro u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna 2019. godine. Nadalje, nije dopušteno uzeti ključeve od stanara stana i provaliti u stan neželjeno.

U slučaju deportacije, policija ne može ući u stan bez sudskog naloga bez volje stanara ili vlasnika. Usput, obje su imale posao!

Izvor: ROMinfomedia

🔥2