Pored organizacija, Romima u BiH je potreban i snažan politički prodor

Ideja o osnivanju romske političke stranke u Bosni i Hercegovini prisutna je dugo godina. Do sada, osim nekih nagovještaja, nije napravljen ozbiljniji korak. Dok se ideja o formiranju stranke s vremena na vrijeme aktualizirala, romske nevladine organizacije su se profilirale i postale glavno sredstvo za političko djelovanje romske zajednice.

Istovremeno, zbog potpune nezainteresovanosti, ili nekog drugog razloga, većinske političke stranke za ovu zajednicu nikada nisu pokazivale poseban interes, osim u vrijeme predizbornih kampanja kada se kupuju romski glasovi.

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije, registrirano je 150 političkih stranaka. U većini njih nema Roma koji su u njenim organima, niti su tamo istaknuti članovi. Istina, ponekad se i desi situacija da se na listu za lokalne izbore stavi pripadnik, ili pripadnica ove nacionalne manjine, koji čak i kada budu izabrani, rade isključivo u interesu partije.

Zbog ovakve situacije, romska zajednica je u potpunosti svoj prodor u javnost i generalno političko djelovanje, bazirala na nevladinim organizacijama.

PREPOZNAVANJE PRILIKA

Danas su pred ovom zajednicom, ali i vladama zemalja u regionu postavljeni neki novi izazovi koji se više ne mogu riješavati kroz ograničene projekte, često neefikasne, i djelovanje nevladinih organizacija. Pred romskom zajednicom je put koji se može nastaviti samo snažnim političkim djelovanjem – bilo kroz sosptvenu stranku, ili ulaskom u postojeće.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Autor: Dalibor Tanić
Izvor: Romski Portal Udar

🔥0