Josef Mengele “Anđeo smrti”

Dr. Josef Mengele, rođen je u Günzburg, Bavarska.

Bio je najstariji sin Karla i Walburga. Otac mu je bio industrijalac. Imao je dva brata; oženio se dva puta i imao sina Rolfa (nakon smrti brata Karla oženio se njegovom udovicom.

Mengele se pridružio nacističkoj stranci 1937., a SS-u se pridružio 1938. Osnovnu vojnu obuku prošao je 1938. u Gebirgsjägerim (brdsko pješaštvo), a pozvan je na službu u Wehrmacht u lipnju 1940., nekoliko mjeseci nakon početka Drugog svjetskog rata.

Dobrovoljno se prijavio za liječničku službu u Waffen-SS-u, gdje je služio sa činom SS-untersturmführer u pričuvnom medicinskom bataljonu do studenog 1940.

Poslije je bio dodijeljen u SS-ov glavni ured za rasu i raseljavanje u Poznanu, gdje je ocjenjivao kandidate koji bi ispunjavali uvjete za germanizaciju.

U lipnju 1941. Mengele je premješten u Ukrajinu, gdje je nagrađen željeznim križem drugog reda. U siječnju 1942. pridružio se 5. SS oklopnoj diviziji Viking kao bataljonski liječnik.

Spasio je dva njemačka vojnika iz zapaljenog tenka i dobio je Željezni križ Prvog reda kao i Ranjeničkom značkom u crnom i medalju za brigu o njemačkom narodu.

Teško je bio ranjen sredinom 1942. u borbama u blizini Rostov-na-Donu i proglašen je nesposobnim za daljnju vojnu službu. Nakon oporavka premješten je u Ured za rasu i raseljavanje u Berlinu. Svoj rad je nastavio i s von Verschuerom, koji je bio na Institutu za antropologiju, ljudsku baštinu i eugeniku Kaiser Wilhelm.

Mengele je unapređen u čin SS-Hauptsturmführer (kapetan) u travnju 1943.

Početkom 1943., Uz podršku von Verschuera, Mengele se prijavio za posao u koncentracijskim logorima, gdje je predviđao da će imati priliku provesti genetske eksperimente na ljudima. Njegova je prijava prihvaćena i premješten je u logor Auschwitz.

Glavni liječnik u Auschwitzu, SS-Standotarzt Eduard Virts, imenovao ga je na položaj glavnog medicinskog službenika logora za romske obitelji smještenom u pod-kampu u Birkenauu.

Dr Josef Mengele nacistički je liječnik je dobio nadimak Anđeo smrti zbog svog rada u Auschwitzu i drugim koncentracijskim logorima.

Izvodio je medicinske eksperimente na ljudima i bio zadužen za organizaciju logora: u plinske komore otjerao je 400.000 ljudi, kao i Adolf Eichmann.

Borio se kao pripadnik 5. divizije SS-a i dobio je Željezni križ, 1. i 2. reda. U Auschwitzu je radio razne neetičke eksperimente sumnjive znanstvene vrijednosti. Bio je i u drugim logorima.

Mengele i drugi SS-liječnici nisu liječili zatvorenike, već su nadzirali rad zatvorskih liječnika koji su bili prisiljeni raditi u medicinskoj logorskoj službi. Mengele je jednom tjedno posjećivao bolničke barake i slao je u plinske komore sve zatvorenike koji ne bi ozdravili nakon dva tjedna u krevetu.

Također je bio član tima liječnika odgovornih za nadgledanje primjene Ciklona B, pesticida na bazi cijanida koji se koristio za ubijanje ljudi u plinskim komorama Birkenau. U tom svojstvu služio je u plinskim komorama koje su se nalazile u krematoriumu IV i V.

Sa izbijanjem epidemije nome (gangrenozne bakterijske bolesti usta i lica) koja je zadesilaromski logor 1943, Mengele je započeo proučavanje kako bi otkrio uzrok bolesti i razvio terapiju. Tražio je pomoć zatvorenika dr. Bertolda Epsteina, židovskog pedijatra i profesora na sveučilištu u Pragu.

Mengele je izolirao zatvorenike u posebne barake i naredio da se nekoliko zaražene djece ubije tako da se njihove sačuvane glave i organi mogu poslati u Medicinsku akademiju SS-a u Grazu i drugim ustanovama za proučavanje. To istraživanje je još uvijek trajalo kad je likvidiran romski logor, a njegovi preostali zarobljenici ubijeni 1944. godine.

Kao odgovor na epidemiju tifusa u ženskom kampu, Mengele je ispraznio jedan blok od 600 židovskih žena i poslao ih u plinsku komoru. Zgrada je tada očišćena i dezinficirana, a zatvorenici susjednog bloka su okupani i dezinficirani te im je data nova odjeća prije nego što su premješteni u očišćeni blok.

Postupak se ponavljao sve dok se sve barake nisu bile dezinficirane. Slična dezinfekcijska sredstva su se koristila kasnije za epidemiju grimizne groznice i drugih bolesti, ali uz razliku da su svi bolesni zatvorenici bili poslani u plinske komore. Za svoje napore Mengele je kasnije bio nagrađen križom ratnih zasluga sa mačevima i 1944 godine je bio promaknut u prvog liječnika podlogora u Birkenau.

Do kraja 1941. Adolf Hitler je odlučio da će europski Židovi biti istrijebljeni, pa je Birkenau, koji je prvobitno bio planiran za prisilni rad, dodijeljena mu je bila kombinacija radnog logora i logora smrti. Zatvorenike su željeznicom dovodili iz svih dijelova Europe koje je okupirala Njemačka, a svakodnevno su dolazili u konvoje. Od srpnja 1942. SS provodi “selekcije”.

Dolazeći Židovi bi bili razdvojeni; oni koji su ocijenjeni sposobnima za rad primljeni su u logor, dok su oni ocijenjeni nesposobnima odmah ubijeni u plinskim komorama. Grupa određena za smrt, otprilike tri četvrtine ukupnog broja, obuhvačalo je gotovo svu djecu, žene s malom djecom, trudnice, sva starije, kao i sve one koje bi SS liječnik pri kratkom i površnom pregledu ocijenio da nisu potpuno zdravi.

Mengele, koji je bio član tima liječnika određenih za te odabire, napravio ih je čak i kad mu nije bilo dodijeljeno da ih provede, nadajući se da će pronaći ljude za njegove eksperimente. Posebno ga je zanimalo pronalazak blizanaca.

Za razliku od drugih liječnika, koji su odabir selekcije smatrali jednom od najnaprednijih i najugroženijih zadaća, Mengele je ovaj zadatak obavljao raspoložen, često se smijući ili zvižujući melodiju.

Pobjegao je vatikanskim podzemnim kanalima u Argentini, gdje je živio do kraja života. Umro je u dobi od 67 godina: kupajući se na brazilskoj plaži, doživio je moždani udar dok je bio u vodi i utopio se. Njegov je identitet potvrđen tek 1992. Nikada se nije pokajao zbog svojih zločina, koliko je poznato.

Autor: Stojko Gypsy
Izvor: Romano Lil

🔥8