Slovački grad zabranjuje demonstracije fašista iz poštovanja prema žrtvama holokausta

Novinski poslužitelj Noviny.sk izvještava da je općinska vlast grada Trenčina, Slovkia zabranila okupljanje fašističke stranke Kotleba-ĽSNS (“Kotleba – Narodna stranka Naša Slovačka”). Okupljanje se trebalo održati sredinom listopada. Između ostalog, u gradskoj odluci se navodi da bi općepoznati stav stranke prema nacionalnim manjinama, ljudima drugih rasa i različitih društvenih skupina mogao izazvati javne izjave o mržnji i netoleranciji, prenosi romea.cz.

Trenčín je također istaknuo da je jedan od predstavnika stranke osuđen za namjerno klevetu nacije, rase ili grupe temeljene na političkom uvjerenju, a stranka se nikada nije distancirala od njegovih riječi. Lokalna vlast svoju je odluku temeljila na sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, koji je izjavio da “dnevni red i statuti političke stranke ne mogu biti jedini kriterij za ocjenu njenih ciljeva i ciljeva, a sadržaj njezinog programa mora biti usporediv s ponašanjem predstavnika stranke i mišljenjima koja šire“.

Grad je također podsjetio da je tijekom Drugog svjetskog rata, kada je Slovačka postala fašistička država nacističke Njemačke, 1619 državljana bivše Čehoslovačke deportirano u nacističke koncentracijske logore, od kojih njih 1350 nije preživjelo holokaust. “Uključivanje etičkih i moralnih normi u administrativne odluke pomiče društvo od nezrele uporabe dostignuća demokratskog sustava prema svjesnom, zrelom građanskom društvu. Nadamo se da ova odluka neće proći nezapaženo i da će pomoći uspostaviti načelo na kojima sile koje žele nauditi drugima radi postizanja vlastitih ciljeva nema mjesta u Slovačkoj, “rekao je gradonačelnik Richard Rybníček u svojoj izjavi.

🔥1