Srbija: Tokom ove godine zaposleno 4.700 Roma, rekla je Zorana Mihajlović

U Srbiji je ove godine zaposleno 4.700 pripadnika romske zajednice, od čega su 40 do 45 posto žena, rekla je Zorana Mihajlović, predsjednica Koordinacijskog tijela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

“U 2017. godini zaposleno je 5.140 Roma i Romkinja, 2018. godini 6.200, a 2019. godine do sada je zaposleno 4.700, i u tim brojkama uvijek je 40 do 45 posto Romkinja”, rekla je na predstavljanju izvještaja s regionalne konferencije “Dekada inkluzije Roma” u Beogradu Mihajlović, koja je i ministrica graditeljstva.

“Nastavljamo i da rješavamo stambeno zbrinjavanje romske zajednice, u pitanju su višemilionski projekti, ali i bolji pristup zdravstvenim uslugama i obrazovanju”, istaknula je ona.

Ocijenila je da bi trebalo utvrditi “indeks inkluzivnosti” kako bi se znalo koje mjere još treba preduzeti za potpunu društvenu inkluziju svih, s obzirom na to da u društvu još uvijek ne postoje jednaki uslovi za sve, navodi se u priopčenju njenog kabineta.

Predsjednik Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine Dalibor Nikić rekao je da Srbija vodi odgovornu socijalnu politiku prema romskoj zajednici i vjeruje da će se tako i nastaviti dok se ne ostvari puna jednakost.

Vođa projekta “Inkluzija Roma 2020” Orhan Usein izjavio je da su u toku tri važna procesa neophodna za uspješnu inkluziju romske zajednice.

“Romska populacija postala je važan dio Berlinskog procesa, u okviru kojeg smo potpisali Deklaraciju o integraciji Roma na Zapadnom Balkanu. Sa Europskom komisijom radimo na boljoj povezanosti regije u cilju što uspješnije implementacije Europske strategije za Rome, a važno je i odgovorno budžetiranje mjera namjenjenih uspješnoj inkluziji romske zajednice”, rekao je Usein.

Predstavljanju rezultata prisustvovali su šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio i veleposlanica Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

Autor: Beta
Izvor: N1 Srbija

🔥1