Srbija: Projekt ”Ujedinjeni za bolje sutra” za popravljanje položaja Romkinja

Projekt ”Ujedinjeni za bolje sutra” provodi se na području općine Lazarevac, Lajkovac, Ub i Mionica i ima za cilj popravljanje položaja Romkinja sa posebnim akcentom na zaštitu njihovog zdravlja, prevenciju bolesti i suzbijanje maloljetničkih brakova. U okviru projekta u glavnoj ulici u Lazarevcu podijeljeni su flajeri i i izvršeno anketiranje većinskog stanovništva o stanju i potrebama žena i djevojčica romske nacionalnosti.

Ženski romski centar, koji provodi projekt, je već potpisao memorandum o suradnji sa Policijskom upravom za Lazarevac, Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad, čime su te institucije pokazale ozbiljnost u svojim ciljevima da Lazarevac učine boljim mjestom za život svih nas, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost. Projekt se provodi uz podršku Care International-a i jedan je od pet na razini regije koji je odobren, rekla je za RTV GEM Slobodanka Vasić, predsjednica Ženskog romskog centra.

Akcija u glavnoj lazarevačkoj ulici imala je cilj da se ispita stav većinskog stanovništva kada je u pitanju stanje i potrebe romskih žena i djevojčica.

Prolaznicima u glavnoj ulici predstavnici udruženja djelili su upitnike sa željom da svi zajedno, i udruženja i organizacije, rade na uklanjanju svih oblika diskriminacija, rekla je Vasićeva. Svjesni smo da Mionica i Ub nemaju lokalni akcijski plan za poboljšanje položaja Roma, dok GO Lazarevac već kreće sa realizacijom istih.

Ženski romski centar na ovom projektu surađuje sa organizacijom “Koreni Roma” iz Lazarevca i drugim relevantnim institucijama iz naše općine.

Projekt traje 30 mjeseci i u naredne 2,5 godine očekujemo pozitivne rezultate. Ukoliko bismo povećali stepen preventivnih pregleda, osim socijalnog aspekta, to bi uticalo i na ekonomsko stanje države u cjelini, rekla je predsjednica Ženskom romskog centra.

Izvor: GEMinfo

🔥9