Open Danube: Predstava „Rukeli“ nagrađena u Ulmu

Udruga mladih Roma “Romska budućnost” iz Rijeke dobila je veliko međunarodno priznanje za svoj rad. Njezina predstava “Rukeli” osvojila je nagradu “Open Danube” u kategoriji Kazališta i literature, a predsjednik udruge Etem Fazli prisustvovao je njenom uručenju 20. rujna u Ulmu, na festivalu Romno Power na kojem su ujedno predstavljeni pobjednički projekti.

Nagrada nam je priznanje za sve uloženo vrijeme i ljubav u taj projekt. Nadamo se da će biti prilike za daljnje prikazivanje predstave u Hrvatskoj, a i šire, jer su djeca glavni inicijatori i akteri u istoj, izjavio je Etem Fazli, predsjednik Udruge.

Za ovogodišnji Svjetski dan Roma udruga mladih Roma “Romska budućnost” izvela je predstavu pod nazivom “Rukeli” u spomen na Johanna Wilhelma Trollmann Rukelija, njemačkog boksača koji je 1933. godine osvojio naslov prvaka Njemačke ali mu je titula oduzeta, a on je zajedno s prijateljem Hansom, Nijemcem, završio u logoru. Predstava je izvedena u Rijeci, a u projektu je sudjelovalo četvero djece iz tri osnovne škole.

Na dodjeli nagrade sam imao priliku upoznati Romea Franza, člana Europskog parlamenta, s kojim sam razgovarao o položaju Roma u Europi. Iako je on već posjetio Rijeku, bilo mi je zadovoljstvo podijeliti iskustva o preprekama, ali i mogućnostima, s kojima se susreću Romi u Hrvatskoj.

Foto: Udruga mladih Roma “Romska budućnost”

Nagrada „Open Danube“ dio je inicijative koju je 2015. godine pokrenula Europska podunavska akademija (EDA) za jačanje interkulturalne komunikacije i obrazovanja. Nagrada ima za cilj prepoznati izvanredan rad malih i lokalnih projekata, pa se tako među nagrađenima našao i Romski akademski klub iz Slovenije u kategoriji vizualnih umjetnosti, organizacija Dakujem – PALIKERAV s projektom književnog kluba „Fairy tales day“ u kategoriji kazališta i literature, albanska organizacija SHKEJ u kategoriji fotografije te nevladina organizacija ADIS Muntenia u kategoriji plesa.

Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine pa je tako 2017. godine nagrađen projekt RoUm iz Hrvatske koji djeluje kao centar za spašavanje odbačenih predmeta kroz koji se hrvatski dizajneri i Romi okupljaju kako bi prenamijenili otpad u predmete za unutarnji dizajn.

Autor: Selma pezerović
Izvor: Phralipen

🔥1