Mladi BIH poručuju: Stariji lideri treba da nam pomognu, a ne da nas smatraju konkurencijom

Očekivanja od nove generacije mladih Roma i Romkinja u Bosni i Hercegovini su velika. Nakon puno truda i ulaganja u obrazovanje, stasala je nova generacija koja treba osvježiti pomalo ustajale ideje koje dolaze iz romskih nevladinih organizacija. Dok se nova generacija razvijala, dok su putovali, sticali obrazovanje u BiH i van nje, generacija starijih lidera i liderica je samo učvrstila svoje pozicije.

Nakon 15-ak i više godina, htjeli da priznaju, ili ne, došao je momenat kada sve izazove koji predstoje, treba da prepuste novoj generaciji, jer su imali dovoljno vremena. Deklarativno, svi se slažu da je romskoj zajednici u BiH potrebna promjena, međutim, u praksi nije baš tako. Godinama viđamo jedna te ista lica, a mladi polako odustaju od ideje da će dobiti priliku.

Istovremeno, dok se svi ti lideri i liderice čvrsto drže svojih pozicija, mladi gube nadu i ne pokazuju nikakvu ambiciju, ili se jednostavno udaljavaju tražeći svoju priliku u drugim oblastima.

Autokratija u romskom nevladinom sektoru nije izolovan slučaj. Organizacije manje-više tako funkcionišu, s tim što je takav daleko štetniji po romske organizacije, pa i čitavu romsku zajednicu.

U BiH postoje na stotine raznih organizacija koje se bave svim i svačim, dok romskih ima svega nekoliko desetina i nema nikakve sumnje da bi prestanak funkcionisanja jedne izazavao velike poremećaje. Da bi se rad tih organizacija nastavio, mora se dati prilika mlađim, sposobnijim i daleko obrazovanijim ljudima. Sa ovom konstatacijom se slažu čak i domaće institucije i međunarodne organizacije koje su uključene u rješavanje romskog pitanja u BiH, ali je neralno očekivati da će javno poslati takvu poruku.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Autor: D. Tanić
Izvor: Romski Portal Udar

🔥2