Jesu li mediji i organizacije u Hrvatskoj dovoljno snažni da budu korektiv društva?

Početkom ožujka ove godine održan je do sada najveći prosvjed hrvatskih novinara pod motom „Oteli ste medije – novinarstvo ne damo“. Kako bi moglo opstati novinarstvo bez medija nije baš sigurno, ali je sigurno da hrvatsko novinarstvo prolazi jednu od najtežih kriza i da su, kao što je i istaknuto na prosvjedu, sloboda novinarstva i sloboda govora ozbiljno ugrožene – brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava, nepoštivanjem zakona, izostankom medijske politike ali i lošim zakonskim okvirom…

Sama činjenica da je u opticaju skoro 1200 raznih tužbi protiv novinara i medija teških milijune kuna po čemu je Hrvatska svjetski rekorder (a neki mediji poput HRT sudskim tužbama ratuju i protiv vlastitih novinara i njihove kritičnosti)  predstavlja težak pritisak na novinarstvo i dovodi u pitanje stvarne mogućnost njegove kritičke društvene funkcije što bi trebala biti jedan od njegovih ključnih uloga.

Vrsni poznavalac hrvatske medijske situacije profesor emeritus novinarstva Sveučilišta u Zadru, Stjepan Malović, smatra da ta bitka nije izgubljena, ali da novinarstvo mora vlastitim snagama početi vraćati svoju vjerodostojnost.

Pri tome, Malović ističe da se vjerodostojnost dobiva pravim temama i pravim tekstovima.

„Novinari bi trebali isključiti kamere kad političari prodaju maglu, okrenuti se životnim temama i jasno ukazati na laži i manipulacije“, kaže prof. Malović, posebni ističući da se nezavisnost mora ponajprije iskazati u redakcijama, poštovanjem  profesionalnih novinarskih standarda i uređivačkih kriterija.

A njihovom  sakaćenju kumuju često i sami novinari, poglavito urednici.

Pa iako u čitavoj ovoj situaciji ne treba do kraja podcijeniti kritičku moć medija, jer eto recimo čak i hrvatska oporba priznaje da su za nedavne smjene korumpiranih Plenkovićevih ministara daleko zaslužniji pojedini mediji nego oporba sama, čini se da dubinski problem hrvatske novinarske krize i odnosa medija prema društvu proizlazi iz onoga što kaže profesor Malović.

Mnogo je značajnih društvenih i životnih tema na marginama, manipulacije caruju jer se mnogi problemi profesionalno ne tretiraju i ne istražuju. Društvena kritičnost postaje medijski ukras a ne profesionalni novinarski standard.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Autor: Stojan Obradović
Izvor: Romski Portal Udar

🔥0