Hollywood Reporter kaže da je film “Oslikana ptica”, u kojoj glumi dječak romskog porijekla, među 20 najboljih filmova ove godine

Hollywood Reporter kaže da je češki film “The Painted Bird (Oslikana ptica)”, redatelja Václava Marhoula, jedan od 20 najboljih filmova jesenskog festivala. Magazin je film nazvao “tmurnim i nasilnim razmišljanjem o okrutnosti ljudske prirode”, prenio je češki romski portal, romea.cz.

Češka filmska i televizijska akademija šalje film kako bi se natjecao za nominaciju za Oscara za najbolji strani film. Roman Jerzyja Kosińskog o neimenovanom dječaku koji luta po Istočnoj Europi na kraju Drugog svjetskog rata sada je fantastično prilagođen za veliki ekran, objavio je The Hollywood Reporter.”

U žalosnom crno-bijelom filmu koji prikazuje proživljene užase holokausta promatrane kroz tamne oči izvanrednog pridošlice Petra Kotlara”, navodi časopis. Kotlár, koji je Rom, igra glavnu ulogu.

Kosiński tvrdi da je crpio iz vlastitih ratnih iskustava u “Oslikanoj ptici”. Nacisti ne igraju značajnu ulogu u priči, niti njihov sustavni progon židovske nacije, ali roman se ipak smatra dijelom post-holokaustske literature.

U romanu se najviše brine brutalnost, perverzija i praznovjerja i stanovnika i seljana, kao i sposobnost ljudskih bića da počinju najnevjerojatnije okrutnosti. Marhoulov je film dosad dobio nedosljedne kritike, kako zbog izrade, tako i zbog toga koliko se tijesno pridržava književne teme.

Nekim je gledateljima smetalo prikazivanje okrutnosti i nasilja, dok drugi, uključujući mnoge strane kritičare, ističu film upravo zato što je vjeran originalu i daje snažno svjedočanstvo. “Stojim uz svaku sekundu ovog filma, i ovdje nema nikakvog kompromisa. Drago mi je što su svi koji su doprinijeli filmu su me pratili bez ikakvog ustručavanja, od mog genijalnog snimatelja Vladimira Smutnýa do Harveyja Keitela i Stellana Skarsgarda.” rekao je Marhoul koji je režirao, producirao i napisao scenarij.

“Oslikana ptica” blistala je na festivalima u Torontu i Veneciji, a premijerno je predstavljena u Pragu 11. rujna, a 19. rujna je puštena u optjecaj u Češkoj. U Veneciji je privukao značajnu pozornost stranih tiskovnih i filmskih kritičara, a njeni tvorci su dobili nagradu “Film za UNICEF” od studentskog žirija.

Marhoul je redatelj, producent i scenarist. Osvojio je nagrade u inozemstvu i u zemlji, uključujući češke lavove, za svoj film “Mazaný Filip” (2003.) i prije svega za “Tobruk” (2008.).

Doprinjeo je produkciji filmova “Pražská pětka” (1989) i “Kouř” (1990) te je producirao film “Postel” (1998). Završio je produkciju na Filmskoj i TV školi Akademije scenskih umjetnosti u Pragu (FAMU), a potom je radio za Češku televiziju i Krátký film.

Započeo je kao producentski asistent u filmskom studiju AB Barrandov, a bio je generalni direktor od 1990. do 1997. godine. Zatim je 1997. osnovao vlastitu tvrtku Silver Screen.

🔥7