Češki savez hokeja na ledu kaznio je klub jer su njegovi navijači romskog igrača nazvali “ciganom”, navodi Svjetski kongres Roma

Disciplinska komisija Češkog saveza hokeja na ledu (ČSLH) kaznila je tim iz premijer lige Prostějov ekipu novčanom kaznom u iznosu od 10 000 CZK (388 eura) zbog rasističkog ponašanja svojih navijača tijekom prijateljske utakmice protiv Vítkovice ovog ljeta kada su pristaše Prostějova Jestřábyja (“Jastrebovi”) vrijeđale napadača Vítkovice Dominika Lakatoša. Na temelju video snimke incidenta, Disciplinska komisija zaključila je da je “došlo do kršenja odredbi Natjecanja i disciplinskih pravila koja nalažu klubovima da osiguraju da se njihovi pristaše ne uključe u klevetu bilo koje nacije, rase ili etničke skupine ili njegovi pojedini članovi zbog njihove stvarne ili sumnjive rase, etnicitet, nacionalnosti, političkih uvjerenja, vjerske konfesije ili seksualne orijentacije, ” izjavio je glasnogovornik ČSLH-a Zdeněk Zikmund u priopćenju za javnost, priopčio je češki romski portal, romea.cz.

Utakmica između Prostějova i Vítkovice odigrana je 30. kolovoza i završila je prije vremena u 59:03. Nakon što je Lakatoš postigao pogodak za Vítkovice i poravnao rezultat na 4: 2, gledatelji su počeli vikati prema njemu rasističkim uvredama – pa je gostujući tim u znak protesta napustio led.

Prostějov je svoje obožavatelje branio preko menadžera Jiříja Vykoukala, koji je rekao da je Lakatoš cijeli incident izazvao sam svojim navodnim “neprimjerenim ponašanjem” tijekom utakmice. Prema odluci Disciplinske komisije ČSLH, međutim, Lakatoš “nije učinio ništa da isprovocira gledatelje, posebno pristalice [Prostějova] tijekom utakmice”.

Disciplinska komisija češke Extralige, najviše hokejaške lige na ledu u Češkoj, ranije je donijela tu istu odluku. Prostějov se usprotivio tvrdnji da je ponašanje njihovih navijača bilo rasističko.

“Što se tiče vikanja na ovog arogantnog, nesportskog igrača, što se smatra toliko problematičnim: Rječnik književnih čeških riječ definira riječ” ciganin “kao književno, pa stoga nije pogrdan izraz”, rekao je Vykoukal na internetskoj stranici hokej.cz. Disciplinska komisija ČSLH-a usprotivila se i tom obrazloženju.

“Iz resursa o pitanju ispravne oznake za označavanje etniciteta roma koji su dostupni i objavljeni, između ostalog, izravno na web stranici www.romea.cz, vidi se da je osnivački kongres Međunarodne zajednice Roma u Londonu je 1971. termin “Rom” proglašen terminom kojeg pripadnici većinskog društva žele da budu nazvani od večinskog stanovništva ako se želi naglasiti njihova rasna razlika i da romska zajednica riječ “ciganin” smatra pogrdnim”, rekla je Disciplinska komisija ČSLH pozivajući se na informativni poslužitelj Romea.cz. Ponašanje navijača bilo je nedvosmisleno “apsolutno neprimjereno, i primitivan napad na ljudsko dostojanstvo” Lakatoša, zaključila je komisija.

🔥1