Organizacija “Porečje”:Poboljšanje socio-ekonomskog položaja sakupljača sekundarnih sirovina na jugu Srbije

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja je u prethodnih godinu dana radila na poboljšanju socio-ekonomskog položaja sakupljača sekundarnih sirovina na jugu Srbije. Realiziran je projekat ,,Nove afirmativne mjere za samozapošljavanje i bolji položaj Roma i Romkinja sakupljača sekundarnih sirovina ”. Ovaj projekat je podržan  kroz program SWISS PRO uz podršku Vlade Švicarske i Vlade Republike Srbije.

U fokusu interesiranja ovog projekta su bila 3 udruženja sakupljača sekundarnih sirovina koja su započela proces legalizacije osnivanjem udruženja sakupljača. Projekt je realiziran na području gradova Leskovac i Vranje.

,,Zadovoljni smo postignutim rezultatima. Kao prvi rezultat, uspjeli smo da pomognemo 86 sakupljača malim grantovima u vidu zaštitnih odjela i rezervnih dijelova za tricikle. Možda je još važniji rezultat da smo uspjeli da nametnemo inovativni način sakupljanja sirovina, tako što smo sakupljače povezali sa profesionalnim upraviteljima zgrada, a samim tim i sa samim stanarima. Sada su stanari u prilici da, kad god imaju neki komunalni otpad, pozovu dežurnog sakupljača, koji u toku dana dolazi da pokupi otpad iz stana. Ovaj naš rezultat je povećao prihode udruženja za 30%. Do današnjeg dana nismo dobili odgovore od donositelja odluka iz gradova Leskovac i Vranje da se sakupljačima sekundarnih sirovina koji su članovi udruženja izdaju besplatne dozvole. Nismo obeshrabreni zbog ovog neuspjeha. U narednom razdoblju se moramo još više fokusirati na donosioce odluka u ova dva Grada i pokušati da dovršimo započeti proces legalizacije njihovog poslovanja”, izjavio je u priopčtenju predsjednik UO ,,Porečja”, Zoran Živković.

Izvor: ROMinfomedia

🔥0