Crna Gora: U Kotoru otvorena izložba strip crteža o životu Roma

Izložba strip crteža Život romskog naroda autora Slobodana Boba Lalovića otvorena je sinoć u galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” u Kotoru.

Izožbu je otvorila Tatjana Miljenović, v.d. direktorice Kulturnog centra “Nikola Đurković”, koja je kazala da je prepoznata uloga u društvu kotorskog Kulturnog centra kao kulturne institucije koja podržava ne samo profesionalne umjetnike, već i amatere.

“Mi ponosno grabimo ka europskim integracijama, živimo u 21. stoljeću, ali su negdje i dalje Romi na margini društva. Oni i dalje uspjevaju da zadrže svoje kulturne osobenosti”, naglasila je Miljenović, te dodala da Romi i dalje teško žive u Crnoj Gori.

Na otvaranju je govorio i Dejvid Sejdović, direktor Fondacije “Ruka prijateljstva”, koji je kazao da ova organizacija uglavnom okuplja nekadašnje štićenike dječjih i socijalnih ustanova širom Crne Gore, te da se bavi socijalnim temama.

“Jedna od prioritetnih aktivnosti je rad sa našom glavnom ciljnom grupom, a to su Romi i Egipćani. Ti ljudi ne žive baš u sjajnim uslovima, pa im je naša pomoć i potrebna. Nije to samo dijeljenje humanitarne pomoći, već imamo programe kao što je društvena inkluzija ili moralna hrabrost, koji se fokusiraju na rješavanje administrativnih problema i pomoć građanima pred institucijama sistema. Pored toga mi u fondaciji polažemo mnogo pažnje na kulturu jer mislimo da su kulturne aktivnosti najbolji način da se predstavi pojedinac, pa i cijeli narod”, objasnio je Sejdović.

Prema njegovim riječima, izložbom “Život romskog naroda” pokušali su da podsjete publiku na stare zanate kojima se romski narod bavio, ali i talenat za muziku i igru. Tako su se na crtežima našli kazandžije, gatare, ples i konjska kola. Danas romski narod živi na drugačiji način i mnogo toga nije više isto kao prije.

“Namjera nam je bila da kroz likovne radove objasnimo ostalim narodima koji žive u Crnoj Gori dio tradicije i kulture romskog naroda koje možda nisu znali ili su pali u zaborav”, kaže Sejdović.

Lalovićeva inspiracija za strip crteže nastajala je, kako je istakao, odrastajući i upoznavajući Rome tokom cijelog života.

“Izložbom Život romskog naroda željeli smo da prikažemo građanima drugu manje poznatu stranu naših sugrađana Roma i Egipćana, afirmišući kulturu romskog naroda na našim prostorima. Pored svakodnevnih tema kao što je gatanje ili rad u gradskoj čistoći, prikazan je i težak život Roma u neadekvatnim uslovima”, navodi se, između ostalog, u katalogu ove izložbe.

Izložba je otvorena do 30. rujna.

Autor: D. Mrkić
Izvor: Romski Portal Udar

🔥1