Položaj Romkinja u regiji porazan i zastrašujući

Položaj Romkinja u regiji ocijenjen je kao porazan i zastrašujući, a nasilje koje ova osjetljiva društvena grupa trpi u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, tema su regionalne konferencije koja je ovog tjedna održana u Beogradu.

Predstavnice romskih organizacija iz regije Zapadnog Balkana, vlada zemalja regije, europskih partnera i ekspertice za ovo područje na skupu su razmatrale izvještaje o položaju Romkinja.

Zamjenica regionalnog direktora organizacije UN Women za Europu i Centralnu Aziju Blerta Cela je rekla da su statistike zastrašujuće, jer izvještaj pokazuje da se 92 posto Romkinja u Srbiji suočava sa nekim oblikom seksualnog ili fizičkog nasilja.

Samo je 27,6 posto ovih žena zatražilo pomoć od nekog pružitelja usluga, dok je manje od devet posto Romkinja u Srbiji prijavilo ove slučajeve policiji.

Ona je dodala da Vlada Srbije, kao i druge vlade u regiji Zapadnog Balkana, poduzimaju konkretne politike i mjere.

Predstavnica udruženja “Bibija” Slavica Vasić naglasila je značaj projekta “Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja prema ženama”.

“Svrha konferencije je da predstavnici vlada zemalja, organizacija, eksperti i međunarodne zajednice udruže snage kako bi doprinijeli razvoju mjera koje su usmjerene ka smanjenju višestrukih međusobno povezanih nejednakosti, diskriminacije i nasilja prema Romkinjama”, navela je Vasić.

Zamjenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar rekla je da je romska zajednica najveća manjina u Europi, i najdiskriminiranija. Dodala je da je zbog toga socijalna inkluzija Roma važna za EU i njene članice, kao i u pregovorima sa kandidatima za EU.

Autor: D, Mrkić
Izvor: Romski Portal Udar

🔥3