Slovačka autobusna tvrtka uhvaćena na video snimci kako više puta negira putničke usluge nekim Romima

Eurobus je tvrtka iz Slovačke, čije linije prolaze kroz Košice. Potpuno novi autobusi, međutim, očito nisu u stanju spriječiti staromodno ponašanje nekih vozača tvrtke, koji navodno nisu uvijek od pomoći romskim putnicima, objavio je Češki Romski portal, Romea.cz.

Tvrtka tvrdi da su ovi incidenti primjeri nesporazuma, ali svjedočenja očevoidaca i video snimka incidenta govore drugačije. Novinski poslužitelj Romea.cz zabilježio je dva slučaja, oba dokumentirana svjedočanstvima očevidaca i videom, u kojem vozači iz tvrtke nisu htjeli dopustiti romskim putnicima da se ukrcaju.

Na ruti tvrtke Košice – Moldava nad Bodvou, jedna romkinja je htjela da se ukrca u autobus sa suprugom i djecom, ali ih je vozač odbio primiti, rekavši da im ne može dopustiti da ukrcaju kolica. Obitelj se ponudila da će presaviti kolica i da će držati svoju bebu u naručju, ali vozač je inzistirao na odbijanju.

“Niti jedan drugi autobus nije nam bio dostupan. Način na koji se vozač autobusa ponašao, vjerovatno bi ubio i vas, moj suprug i ja smo bili ljubazniji koliko god smo mogli biti”, napisala je romkinja urednicima PressTV.sk.

Vozač autobusa nazvao je policiju tokom izmjene. Prema pogođenim obiteljima, policija je “pustila autobus bez da smo se mi ukrcali”.

“Na kraju su nam službenici rekli da se idemo žaliti dispečeru, što smo i učinili”, rekli su. “Čak razmišljamo da podnesemo žalbu o kriminalnoj radnji nad vozačem autobusa, jer imamo ozbiljne sumnje da je u ovom slučaju riječ o diskriminaciji.”

Novinski poslužitelj Romea.cz kontaktirao je Eurobusovu tvrtku radi komentara i poslali su nam izjavu u odgovoru na žalbu koju im je poslala uključena obitelj. U izjavi piše da je vozač već imao drugu kolica u vozilu, a prema pravilima o autobusu nije mu dopušteno prevoziti više od jedna kolica u vozilu.

Prema Eurobusu, vozač je pozvao policiju jer je obitelj navodno odbila napustiti autobus kad je on od njih to zatražio. Eurobus tvrdi da u vozaču ne vide nedoličnog ponašanja e, ali navode zloupotrebe kupaca da su koristile svoje mobilne telefone za snimanje vozača bez njegovog pristanka.

U odgovoru tvrtke se također kaže da će na vozaču odlučiti hoće li podnijeti izvještaj o zločinima nad kupcima zbog incidenta. Naravno, nije bilo razloga da vozač ne bi mogao pustiti romsku obitelj u autobus, jer su mu ponudili da sklope kolica i da je spreme, što bi značilo da bi on samo prenosio jedna kolica u autobusu.

Što je vidljivo iz video zapisa

Drugi slučaj opisao nam je očevidac po imenu Štefan Polák, koji je slijedio još jednu takvu situaciju dok se odvijala. “Stajao sam na autobusnom kolodvoru u Spiškoj Novoj Vesi. Na sljedećoj stanici bili su romski putnici – čuo sam ih kako pitaju vozača zašto ih ne želi pustiti u autobus. Izvadio sam mobilni telefon i započeo snimanje , “rekao nam je.

Eva Čermáková iz Eurobusa odgovorila je našim urednicima na ovaj incident rekavši da “iz snimke nije vidljivo da putnici žele ući u autobus. Uobičajeno je dopustiti putnicima da se ukrcaju u autobus i da se međusobno bave jednim po jednim. , a na početku videa vidi se kako vozač se bavi jednim putnikom, drugi čekaju na stepenice iza njega. Budući da tijekom posljednje transakcije drugi nisu pokazali interes za ukrcaj, vozač kaže da je vjerovao da su fotografirali, ili bolje rečeno, snimali nešto, i da grupa čeka sljedeću vezu … Nismo dobili pritužbe od putnika da ih vozač nije želio uzeti.”

Međutim, više od toga upućuje na to da se vozač samo izgovara. U prvom redu, očevidac je čuo kako vozač odbija prihvatiti romske putnike u autobus, zbog čega su oklijevali ići stepenicama autobusa.

Na drugom mjestu, iz video snimke je vidljivo da vozač zatvara vrata kako se nitko ne može ukrcati, iako nije završio s prodajom karte za posljednjeg putnika. Na trećem mjestu, vozač ne reagira na romske putnike koji su kucali na vrata i zvali ga, već odjuri što je brže moguće, unatoč činjenici da posljednja žena koja se ukrcala u autobus još uvijek stoji pored njegove kabine i kupuje kartu.

“Potrebno je zaustaviti svakodnevnu diskriminaciju i uznemiravanja s kojima Romi u Europi moraju živjeti. Bilo bi korisno cijelom društvu kada bi se svi mogli osjećati kao jednaki građani”, izjavio je za Novinski poslužitelj Romea.cz, Zdeněk Ryšavý, direktor ROMEA-e u Češkoj Republici.

Iako Eurobus tvrdi da ne vidi pogreške vlastitih vozača, oni izražavaju određenu pomoć. “Ni pod kojim okolnostima ne pravimo razlike među našim putnicima. Da to radimo, naši autobusi bi u određenim područjima bili poluprazni. Iako ne vidimo nedoličnog ponašanja od strane naših vozača, temeljito ćemo ih uputiti na naše produktivne sastanke o tome kako postupiti u takvim situacijama, “rekao je Čermáková.

🔥3