U Belišću izložba o migracijama Roma i Mahatmi Gandhiju

U zajedničkoj organizaciji Grada Belišća, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu, u društvenom domu u Bistrincima (Belišće) bit će postavljena izložba Rromengo Drom & Gandhi 150 Paintings and Photos. Izložba će obuhvatiti dvije teme, a to su tisuću godina migracije Roma iz Indije i 150. obljetnica rođenja Mahatme Gandhija. Svečano otvorenje izložbe održat će se 5. listopada 2019. s početkom u 17:00 sati.

Dio izložbe posvećen obljetnici Gandhijeva rođenja proizvod je suradnje Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Punim imenom Mohandas Karamchand Gandhi (1869. – 1948.) svojim djelovanjem zaslužio je naziv Mahatma, što na sanskrtu znači „uzvišeni“ ili „cijenjeni“. Gandhi je postao popularan i izvan svoje domovine Indije, prvenstveno po zagovaranju miroljubivog pristupa, nenasilja, vjerske snošljivosti i tolerancije te jednakosti među ljudima. Za Gandhija jedina bitka koju pojedinac mora voditi je ona sa samim sobom i vlastitim demonima, strahovima i nesigurnošću, dok u pristupu prema drugima treba slijediti put mira i pomirljivosti. Posebno je značajna njegova primjena nenasilne borbe  u tadašnjoj Indiji koja se pokušavala osloboditi britanske kolonijalne vlasti. S vremenom, Gandhijevo učenje steklo je poklonike diljem svijeta te je jednako aktualno danas kao i za njegovog života.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu prenijeli su na platno svoje impresije vezane uz Gandhijev lik i djelo, stvarajući neobičan mozaik slika, crteža, skica pa i stripova, koje upotpunjuju fotografije iz Gandhijeva života, od početka odvjetničke karijere do razdoblja pokreta otpora u kolonijalnoj Indiji.

Ova izložba samo je jedno u nizu posebnih događanja diljem Republike Hrvatske kojim Veleposlanstvo Indije obilježava 150 godina Gandhijevog rođenja. Cilj je zainteresirati hrvatsku publiku, posebice mlade, da istražuju Gandhijevu filozofiju te primjenjuju njegova načela u vlastitom životu.

Autor: Phralipen
Izvor: Phralipen

🔥1