Američki veleposlanik u BiH posjetio Udruženje Roma „Euro Rom“

Veleposlanik SAD- u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson, danas je boravio u posjeti Udruženju Roma „Euro Rom“ u Tuzli.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja i mladi Romi i Romkinje koji su predstavili realizirane aktivnosti projekta “Podrška romskim srednjoškolcima u Gradu Tuzla“ koga je financijski podržalo Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, putem Veleposlanstva SAD u BiH. Ovo je takođe bila prilika da se predstave i ostale aktivnosti Udruženja “Euro Rom“.

Na sastanku  je razgovarano o samom projektu kao i nastavku suradnje, te mogućoj suradnji kroz druge projekte za dobrobit romske zajednice.

Mladi Romi i Romkinje su iznijeli svoje probleme sa kojima se susreću tokom svog školovanja kao i potrebi dalje podrške i realizaciji ovakih projekata, kako bi nastavili jačanje svojih kapaciteta. Veleposlaniku Nelsonu je predstavljena ideja otvaranja romskog centra, u kojem bi se održavale radionice i gdje bi se znanje prenosilo na druge.

Veleposlanik Nelson je izrazio svoje zadovoljstvo kada je u pitanju podrška Udruženja Roma „Euro Rom“ koja se daje mladim ljudima, te rekao da će kroz javne pozive koje objavljuje Veleposlanstvo SAD u BiH, podržavati mlade ljude kako bi se osjećali jednako u svim segmentima.

Na sastanku je upućena i jednistvena poruka Udruženja Roma „Euro Rom“, a to je da se Veleposlanstvo SAD-a više uključi rješavanje problema Roma u Bosni i Hercegovini, kao i da se formiraju posebni programi, koji bi bili namjenjeni isključivo romskim organizacijama.

Autor: A.B.
Izvor: Romski Portal Udar

🔥3