Razgovor s Ibrahimom Punuškovićem: Sport je prilika za brisanje rasnih predrasuda

Vodnjan je mjesto u kojemu već desetljećima živi relativno veliki broj Roma. Prema posljednjem popisu stanovništva, tamo je bilo nastanjeno 299 Roma, odnosno 4,9 posto tamošnje populacije. Upravo u Vodnjanu našli smo jednu sportsku dušu koja se pokazala idealnim sugovornikom za pretresanje naše teme o Romima i sportu. Radi se o Ibrahimu Punuškoviću, nekadašnjem nogometašu, a potom treneru i nogometnom sucu koji je, pored sporta, iznimno aktivan i kao predsjednik udruge Centar kulture Roma Istre i Istarske županije, te kao predstavnik Istarske županije u Savezu Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Dio svoje uspješne igračke karijere Punušković je proveo u Italiji kamo je stigao iz Moslavine. Na vrhuncu karijere profesionalno je igrao u trećoj talijanskoj ligi. Iako ima trenersku b licencu, posljednjih 16 godina primarno se bavi nogometnim suđenjem. Prošle godine je sudio na malonogometnom prvenstvu za Rome u Antwerpenu, organiziranom povodom Svjetskog dana Roma, a svoje sudačke vještine prezentirao je i na europskom prvenstvu u velikom nogometu za Rome 2016. godine u Srbiji. Redovito sudi utakmice županijskih liga u Istarskoj županiji. Nažalost, ističe kako je u Hrvatskoj i ostatku regije izuzetno malo primjera sudaca koji su pripadnici romske nacionalne manjine. S pozitivne strane, ukazuje na to da u svojoj sudačkoj karijeri u Istri nikada nije bio izložen vrijeđanjima od strane igrača ili navijača na rasnoj osnovi.

Smatra da je sport izuzetno značajan za sve, a posebno za mlade jer kako kaže: Sport je prilika da pokažemo da mi nismo onakvi kakvima nas se ponekad prikazuje, da se možemo družiti i natjecati s drugima. Osim toga, zahvaljujući sportu naši Romi više nisu na cesti nego su na igralištu. Također, navodi pozitivne primjere uključenosti Roma u sportske aktivnosti u svome Vodnjanu: U Nogometnom klubu Vodnjan imali smo cijelu romsku ekipu juniora koji su igrali Prvu županijsku nogometnu ligu, a imali smo i dečke Rome koji su igrali u drugoj i trećoj ligi. Svaki mladi čovjek voli sport, pogotovo nogomet, ali nažalost često nismo imali uvjeta za to da se Romi bave sportom. Kao razloge za to Punušković navodi predrasude i segregaciju prema romskim ekipama, a koja se pojavljuje na terenima te nedostatak potrebne infrastrukture za rekreativne ili organizirane sportske aktivnosti. Ističe kako u brojnim romskim naseljima često nije postojalo nikakvo, a kamoli neko adekvatno igralište, ali dodaje kako je ipak došlo do pozitivnih pomaka: Zahvaljujući Savezu Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” napravljeno je nekoliko višenamjenskih sportskih terena diljem Hrvatske – to je velik uspjeh za nas. Ne želimo da nam djeca idu krivim putem, već da se bave sportom te da umjesto na ulici budu na igralištu. Mi Romi imamo takvih talenata, možda netko od njih jednoga dana bude novi Messi ili Ronaldo – u pozitivnom je tonu Punušković zaključio naš razgovor.

Autor: Krešimir Zovak
Izvor: Phralipen.hr

🔥0