Mobilizacija protiv neonacista u njemačkom gradu Wurzenu

U gradu Wurzenu nedaleko od Leipziga 26. kolovoza ove godine održana je diskusija koja je privukla pažnju cijele Njemačke. Raspravi su prisustvovali predstavnici iz političkog i civilnog života te brojni građani koji su sjedili u publici.

Diskusija je održana povodom uspostave novog gradskog vijeća Wurzena nakon što su prethodno bili provedeni lokalni izbori na kojima su dvije desničarske stranke, Alternativa za Njemačku (Alternative für Deutschland, AfD) i Novi forum za Wurzen (Neue Forum für Wurzen, NFW), od ukupno 26 mjesta u gradskom parlamentu zajedno zauzele njih sedam. Sastanak novog gradskog vijeća bio je zakazan za dan kasnije, utorak 27. kolovoza.

Ova javna tribina nazvana je Zajedništvo umjesto podjela (Zusammenhalten statt Spalten) čime se ističe nužnost zajedništva u gradu koji je posljednjih godina postao poznat po desničarskom nasilju, pogotovo nad strancima i izbjeglicama. Među žrtvama napada također su i pripadnici romske nacionalne manjine, primjerice zbog boje kože koja ih svrstava među strance, a iz toga je razloga raspravi prisustvovao i Dejan Kajtazi, predsjednik Udruge Nevo Kham, koji zajedno s članovima Udruge aktivno radi na upoznavanju većinskog stanovništva s Romima. Događaj je organizirala novinska agencija TAZ, čije je sjedište u Berlinu, a koja je tom prilikom prezentirala prikupljenu dokumentaciju o diskriminacijskim i rasističkim ispadima što su se dogodili u gradu od početka godine.

Kako je zajedništvo umjesto podjela moguće u budućem radu novog gradskog vijeća? Pitanje treba li se NFW tretirati kao bilo koju drugu stranku i nadati se da ona neće imati pravu moć u radu gradskog vijeća podijelilo je publiku u raspravi. Jedan govornik iz publike se tome apsolutno protivio: Ne pravite dogovore s fašistima! Ipak, gradonačelnik Jörg Röglin i Thomas Zittier iz neovisne udruge birača Građani za Wurzen (Bürger für Wurzen – UWV) boje se izgubiti vjerodostojnost birača ako blokiraju prijave samo zato što dolaze iz NFW-a.

Što je “pravi spektar”, tko su “neonacisti”? Tko bi trebao biti marginaliziran i kako? Što situacija u Wurzenu govori o političkoj stvarnosti u Saksoniji? Rasprava je otvorila niz pitanja, ali unatoč spremnosti prisutnih na sudjelovanje, oko nekih pitanja nije postignut konsenzus. Ipak, svi se slažu da se nekako mora postići jedinstven i jasan stav te se ne treba prepustiti strahu, kako je izjavila gospođa Sylke Mathiebe, povjerenica za jednaka prava grada Wurzena i kandidatkinja za gradsko vijeće.

U razgovoru s gradonačelnikom Wurzena, Dejan Kajtazi je u više navrata naveo grad Zagreb kao pozitivan primjer u rješavanju huliganskih ispada, bilo da su oni bili posljedica mržnje prema drugima i drugačijima, bilo da se radilo o ispadima nogometnih navijača.

Tribinu je obilježilo napeto raspoloženje. Dok se o njima razgovaralo u zatvorenom prostoru, neonacisti su prijetili TAZ-ovim zaštitarima izvana. Benjamin Brinsa, poznat kao središnja osoba neonacističke scene između Wurzena i Leipziga te borilački majstor s nadimkom Huligan, svojim se automobilom nekoliko puta dovezao do ulaza i raspravljavao s osobljem osiguranja, a njegov je suvozač snimao ulazna vrata. Radi li se samo o provokaciji ili građani Wurzena imaju ozbiljan razlog za brigu, ostaje nam da vidimo.

Autor: Petra Cvetković
Izvor: Phralipen

🔥0