Srbija zabranjuje maloljetne brakove

Srbija će zabraniti maloljetničke brakove, piše Politika.

To će se olakšati izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona, saznaje “Politika” u Ministarstvu rada, zapošljavanja, branitelja i socijalne skrbi.

Prema riječima specijalnog savjetnika ministra rada, Dragana Vulevića, u intervjuu za Politiku u Srbiji se sklopi oko 2.000 dječjih brakova svake godine. Budući da procjene stručnjaka svjedoče da je postojeći zakon mnogim roditeljima nudio alibi za prodaju djece, odlučeno je da se ovoj pojavi stane na put.

“Dječji brak je zajednica u kojoj je barem jedan od supružnika maloljetan. Prema postojećem Obiteljskom zakonu, dijete starije od 16 godina može se vjenčati na temelju sudske odluke u izvanparničnom postupku, pri čemu je prethodno dostavljeno mišljenje centra za socijalni rad o dostignutoj psihofizičkoj zrelosti. Izmjene zakona ukidaju ovu mogućnost i brak će se ubuduće moći vjenčati samo s odraslima naglašava Vulević.

U veljači ove godine formirana je Nacionalna koalicija za suzbijanje dječjih brakova s ciljem zaustavljanja takve prakse.

Podaci Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu spominju 204 mladoženje i 1.215 mladenki u dobi od 16 do 19 godina, dok UNICEF-ovo istraživanje pokazuje da se gotovo polovica romskih djevojčica udaje prije punoljetstva, a petina se udaje prije 15 godina. Gotovo 40 posto romskih djevojčica rodi djecu u dobi od 15 do 18 godina, a četiri posto postaju majke prije 15 godina.

Izvor: ROMinfomedia

🔥2