Srbija: Više od 5.000 Roma dobilo krov nad glavom, kanalizaciju i puteve

Dvogodišnji projekat “Stanovanje Roma” zvanično je završen. Za dvije godine u 11 općina u Srbiji, izgrađeno je i adaptirano više od 170 kuća i 12 stanova. Napravljeni su putevi i kanalizacija za romska naselja. Procijenjeno je da će koristi imati više od 5.000 Roma.

Niz neispunjenih obećanja i nepovjerenje Roma da će se jednom ipak preseliti iz naselja na obodu grada, bila je prva prepreka izgradnji kuća u Odžacima.

“Nepovjerenje je trajalo sve dok nismo odveli stanovnike na mjesto gde će biti njihove kuće, tek su onda počeli da vjeruju”, kaže romski koordinator općine Odžaci Andrija Đurić.

Krov nad glavom sagrađen je za 34 domaćinstva u Odžacima.

“Prvu zimu su bili u svojim kućama i već su osjetili razliku. Nekada su u naselju trošili ogrjev u ogromnim količinama. Druga razlika jeste kupatilo. Rekli su nam da sada ne moraju grijati vodu napolju kad dođu sa sezonskih poslova”, priča Đurić.

Uspješno završeni projekti poput ovog, zeleno su svjetlo i za Brisel. Uključivanje Roma u zajednicu je među prioritetima za članice, ali i za kandidate.

“Romi su najveća etnička manjina u Europi, ali su idalje najdiskriminiraniji. Dostojanstveno stanovanje, obrazovanje i zapošljavanje trebalo bi uvijek da bude dostupno svim Romima”, ističe Mateja Norčić Štamcar iz Delegacije Europske unije.

Šest miliona eura za više od 130 novih domova, puteve, vodovod i kanalizaciju, stiglo je iz europskih fondova.

Pouka ovog projekta je i da posao mora da se podijeli na ravne časti, od Vlade do lokala.

“Nije dovoljna samo lokalna vlast. Potrebno je i civilno društvo, važna je puna uključenost romske nacionalne manjine u lokalnoj sredini gdje se projekti sprovode”, naglašava Suzana Paunović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Posao ne bi smio da stane. Procjenjuje se da je u Srbiji oko 580 romskih naselja. Bez kupatila u njima živi oko 40.000 ljudi. Više od 17.000 nema ni vodu u kući.

Autor: Ana Šuvalija Pešić
Izvor RTS

🔥2