Medijski kotač: Romano Them – jedna od najslušanijih emisija na Radio Beogradu

Srbiji živi više od 500.000 Roma kojima je pokretanjem radio emisije ostvareno ustavno i zakonsko pravo informiranja na materinjem jeziku. Ankete pokazuju da, osim Roma, Romano Them u vrlo visokom postotku slušaju i ne-Romi, bilo pripadnici većinskog stanovništva ili drugih manjinskih naroda u Srbiji, koji se na taj način upoznaju s poviješću, kulturom i tradicijom svojih romskih sugrađana, ali i s problemima s kojima se Romi susreću u svakodnevnom životu.

Prva emisija emitirana je 1. listopada 2001. godine, kao jedna od prvih emisija u Europi koja svakodnevno govori o Romima, a do danas je zabilježila 6300 emitiranja. Redakciju koja priprema i realizira emisiju čine dvije novinarke i jedan novinar, koji su ujedno i urednici emisije. Zalažu se za objektivno, profesionalno i afirmativno izvještavanje o Romima, za što smatraju idealnim redakciju koju, poput njihove, čine Romi i ne-Romi. Uspjeli su, kako kažu, ukazati na potrebu za ovakvim programom koji na objektivan način informira o Romima.

To je esencijalno za bolju etničku toleranciju, razumijevanje i ostvarivanje osnovne društvene interakcije. Naše kolege s Radio Beograda, ali i s Televizije, traže naše savjete i prijedloge kada se bave romskom tematikom, a često im pripremamo i priloge za objavu.

U nastavku razgovora za Phralipen opisali su nam koncepciju programa.

Emisiju Romano Them smo koncipirali tako da prvih pet radnih dana u tjednu ona bude informativnog karaktera pa izvještavamo o događajima vezanim uz romsku zajednicu u Srbiji i širom svijeta, ali obrađujemo i razne druge teme koje su vezane uz Rome, ali se tiču i ostalih naroda. Pratimo rad romskih intelektualaca, radove i aktivnosti romskih umjetnika ili primjerice, uspjehe romskih sportaša. Termini subotom i nedjeljom rezervirani su za višestoljetnu romsku povijest, kulturu i tradiciju. Subotom smo primjerice, emitirali zanimljive feljtone ‘Šest vekova Roma u Beogradu’, ‘Put Roma iz Indije do Evrope’ ili ulomke o Romima u svjetskoj književnosti, a nedjeljom emitiramo intervjue i reportaže o događajima iz romske povijesti te predstavljamo svjetski poznate osobe romskog porijekla, primjerice Charlia ChaplinaAvu GardnerYul Brynnera i druge. Svaka emisija protkana je autentičnom romskom glazbom koju izvode glazbenici iz Srbije, iz regije, ali i iz cijelog svijeta.

Na pitanje koje teme danas zahtijevaju najviše medijske pažnje istaknuli su rastući nacionalizam na europskom nivou, prisilna raseljavanja i učestale prosvjede protiv pripadnika romske zajednice kao one o kojima treba stalno iznova govoriti i upozoravati na neprihvatljivost takvog ponašanja. Jednom riječju, anticiganizam je ono što zaslužuje mnogo više medijske pažnje, kako u romskim medijima tako i u medijima općenito.

Emisija Romano Them jedna je od deset najslušanijih emisija na Radio Beogradu, što je redakciji dodatna motivacija za daljnji rad. Uz to, velika su im motivacija i pohvale slušatelja koji su vrlo zadovoljni programom.

Autor: Maja Grubišić i Selma Pezerović
Izvor: Phralipen

🔥2