Među ruskim znanstvenicima postoje romkinje koje su također bile i sestre

Ovaj je članak još jedan u našem nizu o eminentnim romskim ličnostima, ovaj put o dvije sestre koje su bile znanstvenice iz Rusije, točnije iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Oni su biologinja Lyubov Pankova i kemičarka Natalya Pankova, objavio je romea,cz.

Niti jedna rasprava o romskoj inteligenciji u Rusiji ne može zanemariti sestre Pankove. Oboje je bio karakteriziran njihovim vrlo visokim nacionalnim senzibilitetom, često govoreći kako si ne mogu priuštiti počinjenje bilo kakvog sramotnog ponašanja, jer je njihov najveći strah bio da će na neki način narušiti ugled svoje nacije.

Njihovo domoljublje bilo je posebno jasno i u vrijeme Velikog domovinskog rata (Drugi svjetski rat). Lyubov i Natalya bile su kćeri Nikolaja Aleksandroviča Pankova (koji je između ostalog preveo Pushkinovu pjesmu “Cigani” na romanski jezik).

Njihov otac je vodio svoje kćeri kako bi zaradile fakultetske diplome. Kad je izbio rat, ipak su prekinuli studije i otišli raditi u moskovsku tvornicu oružja.

“Ovo nije pravo vrijeme za studiranje”, poručile su mlade žene ocu. Oboje su radili u tvornici oružja dok se nisu iscrpili, proizvodeći komponente za lansirne rakete.

Nakon rata nastavili su studij i završili sveučilište. Natalya (1924-1991) tada je postala istraživačica u Istraživačkom institutu organskih nusproizvoda i boja (NIOPiK), gdje je radila 35 godina.

Njena profesionalna karijera bila je uspješna. Razvila je oko 30 perspektivnih dizajna za cijanidne boje (za koje je dobila certifikat izumitelja).

Natalya je imala talente i za druge stvari, poput plesa i pjevanja. Bila je i amaterska likovna umjetnica koja se bavila grafikom i akvarelom.

Ljubov Pankova rođena je 1925. godine. u biološkim znanostima (fiziologija životinja i ljudi).

Radila je pretežno na polju kliničke fiziologije kao istraživačica za laboratorij CIETIN. Radila je i na Akademiji nauka SSSR-a i na sveučilištima kao pedagog.

Ljubov je predavao fiziologiju životinja, višu funkciju živčanog sustava i anatomske / fiziološke karakteristike djece i tinejdžera. Pored toga, autor je ili koautor mnogih udžbenika na ovu temu i više od 50 znanstvenih radova (koje pretežno objavljuje središnji tisak).

Napisala je i memoar koji tek treba objaviti. Sestre Pankova dio su stare, značajne romske dinastije u Rusiji i daleko su od njenih samo uglednih članova.

Objavljeno 8. travnja 2010. godine – izvor: http://gypsy-life.net/

Autor: Čedo Todorović

🔥2