Zagreb dobiva park u čast Svjetskog dana romskog jezika

Jedan od simbolički najvažnijih dana za romsku zajednicu, Svjetski dan romskog jezika, konačno će biti primjereno obilježen u zagrebačkom javnom prostoru. U  četvrti Trnje, jedan mali park na križanju Savske ceste i Koturaške ulice nosit će ime “Park 5. studenog“. To je datum na koji Romi diljem svijeta od 2015. godine slave dan svoga jezika. Odluku o imenovanju ovoga parka zagrebačka Gradska skupština trebala bi potvrditi na svojoj 27. sjednici 19. rujna 2019. godine. Ova lijepa gesta prema romskoj zajednici u Zagrebu rezultat je inicijative Saveza Roma u RH “KALI SARA”, koji se još 2017. godine izborio za to da gradske vlasti naziv “5. studeni” uvrste u Fond imena. Pronalaskom odgovarajuće lokacije i potvrdom imenovanja od strane gradske skupštine, Zagreb će sada konačno dobiti zelenu površinu koja će svojim imenom podsjećati građane na prisustvo romskog jezika i kulture u njihovom gradu. Već ranije, ovakvu odluku donijele su vlasti Grada Belišća, a inicijative s istim ciljem postoje i u nizu drugih gradova.

Ove godine na dan 5. studenoga po deseti puta u Hrvatskoj će se obilježiti Svjetski dan romskog jezika. Nakon izlaska prvog Romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika autora Veljka Kajtazija 2008. godine donesena je Povelja o romskom jeziku koju su potpisali istaknuti profesori romskog jezika, lingvisti, književnici, novinari, predstavnici romskih udruga i političkih organizacija iz Hrvatske i svijeta te ostali ugledni članovi romske i ostalih nacionalnih zajednica. Već sljedeće godine u okviru obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Zagrebu je održan Međunarodni simpozij o jeziku na kojem je kao zaključak donesena Deklaracija o standardizaciji i kodifikaciji romskog jezika. Međunarodni simpoziji održavali su se svake godine, a rasprave i doneseni zaključci odnosili su se na: upotrebu romskog jezika u informatičkoj tehnologiji, položaj romskog jezika u romskoj obitelji, uporabu romskog jezika u institucijama, zamjenu riječi holocaust adekvatnom riječi iz romskog jezika – samudaripen – te na romski jezik i kulturu u emigraciji krajem 20. stoljeća.

Dana 25. svibnja 2012. godine Hrvatski sabor je postao prvi parlament u svijetu koji je priznao Svjetski dan romskog jezika kao nacionalni praznik Roma. Na inicijativu Republike Hrvatske, u okviru koje su Ministarsvo kulture RH i SRRH ”KALI SARA” pripremili dokumentaciju za priznavanje ovog dana od strane UNESCO-a, Generalna skupština je 2. studenog 2015. godine proglasila 5. studenog Svjetskim danom romskog jezika i dijelom svjetske kulturne baštine.

Pozitivni trendovi u odnosu prema romskom jeziku nastavili su se u sljedećim godinama. Nekoliko stotina metara od novoimenovanog “Parka 5. studenog”, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu već se godinama izvode izborni kolegiji Uvod u romski jezik I i II te Uvod u književnost i kulturu Roma, a od akademske godine 2016./2017. postoji i diplomski studij Romistike pri Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije. U tom svijetlu, nadamo se i vjerujemo da je ova odluka gradskih vlasti samo jedan u nizu pozitivnih pomaka kojim romski jezik i kultura postupno postaju vidljiviji i zadobivaju poštovanje koje i zaslužuju.

Autor: Maja Grubišić i Krešimir Zovak
Izvor: Phralipen

🔥8