U češkom gradu Hodonin u Kunštátu, otvoreno je Spomen-obilježje holokaustu nad Romima i Sinta

20. kolovoza Muzej romske kulture otvorio je Spomen holokaustu Roma i Sinta u Hodonínu u Kunštátu u moravskom okrugu Blansko, gdje je tijekom Drugog svjetskog rata djelovao takozvani “Ciganski logor”. Otvaranje je uključivalo prigodni skup u čast sjećanja na žrtve, prenosi romea.cz.

Ravnateljica muzeja Jana Horváthová rekla je da su na spomen obilježju otvorene i tri izložbe. Istaknuli su arheološka otkrića iz nekadašnjeg “Ciganskog logora” u gradu Lety u okrugu Písek u južnoj Bohemiji, studentske radove na temu Holokausta i izložbu o genocidu.

Spomen-obilježje je sagradio Pedagoški muzej J.A. Comenius iz Praga po cijeni od gotovo 100 milijuna CZK (četiri milijuna eura) tijekom pet godina. Muzej romske kulture preuzeo je upravljanje lokalitetom prošle godine i nastavio je doraditi na poboljšanju.

Sljedeće godine bi izložba u znak sjećanja na sudbine Roma koji su tamo bili zatvoreni trebala biti spremna za javnost. Na spomen mjestu je održano sjećanje na 76. obljetnicu masovnog prevoza romske djece, muškaraca i žena iz koncentracijskog logora Hodonín u logor za istrebljenje u Auschwitzu.

Muzej je ovom prilikom otvorio spomen obilježje za javnost. Prema riječima ravnatelja, od danas će objekt biti dostupan od travnja do listopada, te od srijedom do nedjelje od 10:00 do 18:00.

Spomen-obilježje trenutno nudi tri izložbe smještene u bivšoj vojarni za stražare i zarobljenike. Jedan je o genocidu, jedan je o studentskom radu na temu Holokausta, a jedan pokazuje arheološka otkrića u Letiju, gdje je postojao paralelni koncentracijski logor za Rome tijekom rata.

Muzej također planira izgradnju spomen-obilježja u Lety. Izložba u Hodonínu, prema glasnogovornici muzeja Lucie Horáková, sadrži osobne predmete koji su najvjerojatnije pripadali zatvorenicima Lety, kao i građevinski materijal od preživjelih struktura kampa Lety.

Perlice, gumbi, ručke na vratima i ekseri logora Lety su sada izloženi. Komemorativnoj ceremoniji u Hodonínu prisustvovala je 70-godišnja Jiřina Somsiová iz Olomouca, čiji su roditelji tijekom rata prošli i kroz koncentracijski logor Hodonín i drugdje tijekom rata.

“Zahvalna sam što je ovaj spomenik izgrađen, Romi to zaslužuju. Ovdje se možemo sastajati svake godine kako bismo zapalili svijeću. Ono što se događalo tijekom strahota počinjenih nad ljudima u to vrijeme bilo je ludilo. Mi smo sigurni da ovo nikada neće biti izbrisano iz sjećanja,” rekla je.

Vlasti Protektorata Bohemije i Moravske koncentrirale su Rome iz Moravske u takozvani “Ciganski logor” u Hodonínu u Kunštátu od kolovoza 1942. do rujna 1943. prije transporta u Auschwitz. Od 1 396 odraslih i djece koji su prošli kroz objekat, 207 je tamo umrlo.

Autor: Čedo Todorović

🔥1