Preminuo posljednji preživjeli češki student koji je bio poslan u koncentracijski logor Sachsenhausen

Dr. Vojmír Srdečný, posljednji preživjeli češki student koji je bio deportiran u koncentracijski logor Sachsenhausen, preminuo je u dobi od 99 godina. Češka televizija izvijestila je da je vijest primila prošlog mjeseca od predsjednika Udruženja oslobođenih političkih zatvorenika i njihovih srodnika. (Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých), Zdeňka Valouchová, prenosi romea.cz.

Kao student bio je deportiran u Sachsenhausen tijekom nacističkog progona studenata na fakultetu u Čehoslovačkoj 1939. godine, a njegov sprovod održan je u Pragu u petak, 23. kolovoza 2019. godine.

Prema projektu sjećanja nacije (Paměť národa), rođen je 6. listopada 1919. u Albrechtice nad Orlicí u istočnoj Češkoj. Godine 1939. prijavio se u Institut za obrazovanje profesora tjelesnog odgoja (Ústav pro vzdělávání profesorě tělesné výchovy) u Pragu i bio je prihvaćen.

Živio je u Studentskom domu Švehlova kada su ga, 17. studenoga 1939., kada su napali nijemci, nakon pet tjedana prve godine. Zajedno sa stotinama drugih studenata deportiran je u koncentracijski logor Sachsenhausen-Oranienburg.

Nakon godinu dana, mjesec dana i jednog dana, on i još 200 učenika pušteni su na slobodu. Nakon što se u prosincu 1940. vratio u Albrechtice, radio je kao pripravnik u osiguravajućem društvu, a dvije godine kasnije bio je prisiljen raditi u tvornici Guss-und Metallgesellschaft u Holiceu.

Nakon rata, u sklopu Povijesne skupine 17. studenoga 1939., pridonio je sakupljanju imena svih deportiranih učenika. Također je ostatak čitavog života radio s fizički invalidnim osobama.

Godine 1947. pridružio se Institutu za rehabilitaciju u Kladrubyju, gdje je, između ostalog, osnovao Kladrubyove igre za tjelesno hednikepirane. 1949. morao je napustiti Kladruby, ali ubrzo je pronašao posao kao rehabilitacijski radnik u državnom lječilištu u Velké Losinyju, gdje se posvetio liječenju bolesnika s poliom.

1959. vratio se u Kladruby. Bio je predsjednik Sindikata tjelesno hendikepiranih sportaša i radio je više od 30 godina na Pedagoškom fakultetu u Hradec Královéu.

U svibnju ove godine dr. Srdečný je dobio nagradu dr. Františeka Ulricha od strane gradske vijećnice Hradec Králové za cjeloživotnu obrazovnu djelatnost i razvoj sporta za osobe s invaliditetom. Predsjedao je povijesnom grupom 17. studenog 1939. kao dio Češke unije boraca za slobodu (Český svaz bojovníků za svobodu), a u travnju 2010. postao je član Međunarodnog odbora Sachsenhausen Memoriala.

Svakog 17. studenog prisustvovao je ceremoniji komemoracije u Dvorištu Hlávkova, gdje ljudi obilježavaju zatvaranje sveučilišta Čehoslovačke od strane nacističkih okupatora 17. studenoga 1939. i odaju počast smrti studenta Jana Opletala, ustrijeljenog na skupu Dana neovisnosti Čehoslovačke 28. Listopada 1939., i ostale pogubljene i mučene studente. Prošle godine dr. Srdečný nije mogao prisustvovati ceremoniji iz zdravstvenih razloga.

Autor: Čedo Todorović

🔥2