Češka prijateljska utakmica hokeja na ledu nije završena nakon što navijači rasno zlostavljali igrača koji je Rom

Petak predsezonske hokejske utakmice između dvije češke momčadi, Prostějova i Vítkovice, nije se mogao završiti jer su navijači ekipe Prostějov rasno vrijeđali strijelca Dominika Lakatoša nakon što je postigao pogodak za Vítkovice, koji je potom prosvjedovao ponašanju tako što je napustio led. Hokejaški klub Prostějov tvrdi da je Lakatoš “provocirao” vrijeđanje, prenosi romea.cz.

“Igra je otišla po strani – u 59:03, nakon nervoznog tijeka igre, Dominik Lakatoš poslao je pak u otvorenu mrežu domaćih i bio je nagrađen tušem rasističkog vrijeđanja. Gostujući tim je tada napustio led u znak protesta “, objavio je klub Vítkovice na svojoj web stranici.

“Prijateljska utakmica između Prostějova i Vítkovice ostaje nedovršena”, potvrdio je Vítkovice. Jednom kada je Lakatoš postigao gol, izbila je manja svađa i publika je počela podsmješno pjevati rasistički epitet “cigane, cigane” (“cikáne, cikáne”), Lakatošu, koji je romskog porijekla.

“Živimo u 21. stoljeću, a ono što se dogodilo na kraju zaista nas je razljutilo. Zato smo odlučili ostaviti led kao odgovor na taj korak. Mi smo jedna ekipa, jedna obitelj i niko se ne smije usuditi učiniti takvu stvar prema bilo kojem članu naše obitelji, odluka je bila trenutna i cijela je momčad je pristala kao jedan čovjek “, rekao je trener Vítkovice Jakub Peter na pitanje o odluci da napuste led.

Prostějov klub ima drugačije mišljenje o sramotnom završetku predsezonske utakmice, a trener Prostějova čak je optuženoga igrača optužio da je “provocirao” situaciju. “Klizao se po terenu cijelog meča provocirajući i nervirajući igrače i navijače, koji su mu to uzvratili”, rekao je dnevnik Prostějovský deník koji je citirao trenera Vykoukala.

“Oni bi se o tome trebali interno pozabaviti, jer igrači se ne smiju tako da se ponašaju. Ako se bude tako ponašao u svakoj utakmici onda bi to trebali riješiti i igrati do kraja”, rekao je Vykoukal za dnevni list.

“Vjerujem da ih to više diskreditira, a ne mi, to što su ostavili led”, rekao je Vykoukal. Njegov nevjerojatan komentar odgovara reakcijama igrača Prostějova koji su se zahvalili svojim navijačima samo nakon nekoliko sekundi nakon što su izražene rasističke uvrede.

Autor: Čedo Todorović

🔥1