Incident u romskom naselju, u blizini Koprivnice: Tokom gašenja požara, oštećeno vatrogasno vozilo

U požaru raslinja i smeća oko romskog naselja u predjelu Autoput u Botovu nedaleko od Koprivnice srećom nitko nije stradao, ali je šteta, čini se, namjerna, učinjena na vatrogasnom vozilu.

U subotu su lokalni DVD-ovi Torčec i Đelekovec, te Javna vatrogasna postrojba Koprivnica, dobili su dojavu o požaru otvorenog prostora koji okružuje romsko naselje. Vatrogasci, spoznavši da je u opasnosti sigurnost imovine i ljudi, reagiraju munjevito kako bi što prije ugasili požar i spriječili veće štete.

No, prvi šok za vatrogasce dogodio se kada su došli na požarište. Tamo su ih dočekale nadrealne scene. Naime, mještani naselja nisu se dali smesti što se vatra približavala njihovim domovima. U vidno alkoholiziranom stanju pjevali su uz glasnu glazbu koja je odzvanjala na velikim zvučnicima.  U namjeri da provedu subotnje popodne u pjesmi i zabavi nije im smetalo niti to što su vatrogasci gasili požar tek nekoliko metara od njih.

Nekolicini ipak nije odgovaralo što ih vatrogasci uznemiravaju u njihovu slobodnom vremenu te je za takvo „neprimjereno“ ponašanje vatrogasca cijenu platio potpuno novi kombi DVD-a Torčec.

Naime, na poklopcu motora osvanule su dvije linije, posljedica povlačenja oštrim predmetom po limu poklopca.

Torčanski vatrogasci uvjereni su da je to namjeran čin, a prema viđenom, drugo se ne može niti zaključiti.

Netko od mještana romskog naselja nije bio sretan što vatrogasci gase vatru na predjelu zatrpanom smećem, koje oko svog naselja odbacuju njegovi stanovnici, a vrlo vjerojatno požar je uzrokovala ljudska nepažnja ili namjereno paljenje smeća.

Kombi vozilo DVD-a Torčec sufinancirala je Općina Drnje i sam DVD, a stiglo je u Torčec prije šest mjeseci. Torčanski vatrogasci bili su presretni zbog vozila koje će im omogućiti da se bolje brinu od imovini svojih sumještana i pazili su na kombi kao na zjenicu oka. Zbog ovog incidenta jasna je bila i njihova reakcija na terenu kada su vidjeli oštećenje na vozilu, a bila je to ljutnja i razočaranje.

Mještani Drnja obavijestili su nas da je nekoliko sati prije požara iz obližnje trgovine prema romskom naselju otišla veća količina alkohola, što je uskoro rezultiralo glasnom glazbom iz naselja. Na sve to mještani su već navikli, ali oštećivanje javne imovine jako ih je naljutilo.

Posebno je bio revoltiran Petar Dombaj, načelnik, koji je već upozorio na problem s ponašanjem dijela romske zajednice, koja sprječava integraciju cijele romske zajednice i onih Roma koji žele biti sastavni dio normalnog života ove države.

– Ako ljudi koji vode državu nemaju snage i hrabrosti napraviti rez, neka puste nekog tko ima – revoltiran je bio Dombaj i nastavio:

– Još jedan dokaz na što se troši novac socijalne pomoći je situacija na Autoputu, kada usred požara koji su sami izazvali pijani Romi uništavaju imovinu vatrogasaca koji im dolaze u pomoć. Zašto smo mi jedina država u kojoj manjina ima veća prava od većinskog stanovništva – zapitao se Petar Dombaj. Slučaj je prijavljen policiji koja radi na otkrivanju počinitelja.

Autor: Matija Dolenec
Izvor: podravski.hr

🔥4