BIH: “Marš u školu”, projekt mlade Selme Selman za prava romskih djevojčica

Selma Selman, Bišćanka sa trenutnom adresom u New Yorku, djevojka je koja svesrdno već nekoliko godina radi na ostvarenju jedne humane želje, a to je povećanje broja djece, naročito djevojčica romske populacije u školskim klupama.

Prema dosadašnjim podacima petnaest posto djece romske populacije redovno pohađa nastavu, a njen cilj je da taj broj podigne na 95 posto, a “Get The Heck To School/Marš u školu” naziv je projekta koji bi trebao tome doprinijeti.

Projekt se realizira u okviru fondacije “Marš u školu”, a posebno je fokusiran na djevojčjice koje su prepoznate kao posebno ranjiva kategorija društva.

Nastojat će im osigurati punu stipendiju i mentorstvo, kao i ručak u školi što bi trebalo dovesti do sprječavanja i dječijih brakova.

Tri najveća problema koja su dovela do siromaštva u Istočnoj Europi su, kako Selma ističe:

  • Mali postotak romske djece ide u školu zbog percepcije zajednice da će im posao donijeti više šansi od edukacije.
  • Djevojčice rano udaju zbog shvaćanja da će im brak donijeti više šansi od obrazovanja.
  • Diskriminacija romske djece u društvu koja ih obeshrabruje i traumatizuje i zbog čega ih sve manje ide u školu. Tako nastaje krug siromaštva.

Selma Selman dolazi iz Bihaća i ponosi se time što je Romkinja, a trenutno studira umjetnost u New Yorku. Sve informacije o načinu doniranja možete naći na ovom linku.

Izvor: Romski Portal Udar

🔥0