Medijski kotač: Romska redakcija na albanskoj radioteleviziji Shqiptar (RTSH 2) – Zbog situacije u kojoj se nalaze, Romi bi trebali biti u fokusu manjinskih medija

Autor: Maja Grubišić

Integracija nacionalnih manjina u albansko civilno društvo iznimno je spora, a udio manjinskih programa u medijima gotovo da je zanemariv. Stoga je na albanskoj radioteleviziji Shqiptar (RTSH 2), kao dio nove platforme za djelovanje manjina, zakonski reguliran novi prostor za emitiranje manjinskog programa. Predstavio ga je Odbor za nacionalne manjine Republike Albanije.

„Zakonsko reguliranje manjinskih medija jedna je od važnijih komponenti u odnosu države prema manjinama. Poštivanje manjinskih kultura, ideologija, religijskih opredjeljenja te tradicionalnih vrijednosti i običaja utječe i na odnos države s matičnim zemljama svake pojedine manjine“, istaknuo je novinar Olshi Sherifi koji na albanskoj radioteleviziji uređuje petominutne Vijesti o romskoj zajednici. Vijesti se emitiraju od ponedjeljka do petka u 18.45 sati, a predstavljaju informativne temelje za planirane duže reportaže i dokumentarne sadržaje. U nastavku razgovora ovaj dvadesetšestogodišnji novinar, koji je novinarstvo diplomirao na Sveučilištu u Tirani, dodao je kako RTSH 2 planira postati medij preko kojeg će manjinske zajednice, pored predstavljanja svojih kulturnih i drugih posebnosti, moći raspravljati i analizirati aktualna politička i društvena zbivanja te o njima izraziti svoja razmišljanja i stavove.

Što se romske nacionalne manjine tiče, Sherifi smatra da ona treba biti u fokusu manjinskih medijskih programa zbog problema koje Romi imaju u svakodnevnom životu, a o kojima se u medijima premalo govori. „Mnoge romske obitelji žive u skloništima smještenim daleko od ostatka društva. Spadaju u marginaliziranu skupinu koja nema osnovnih životnih namirnica, a o udaljenosti od obrazovnih tokova društva da i ne govorim. Pojedinci koji su završili škole i studije uspjeli su se zaposliti na različitim radnim mjestima, primjerice kao medicinske sestre, novinari, zaposlenici u javnim institucijama, a o tim pozitivnim primjerima trebalo bi progovoriti u medijima.”

Edukaciju Roma za novinarsku profesiju Olshi Sherifi također smatra značajnim segmentom za realizaciju manjinskog romskog programa. Kreativnost u odabiru i prezentaciji tema važna je za stvaranje vlastite publike te je kao pozitivan primjer istaknuo Arbena Kosturija koji je prvi u Albaniji, u gradu Korçë 2011. godine, započeo s emitiranjem programa o romskoj zajednici u Albaniji, a koji se i danas emitira na romskom jeziku jednom tjedno.

Izvor: phralipen.hr

🔥0