VIDEO: Razmetljive kuće koje je izgradila romska zajednica u Rumunjskoj odražavaju njihovu želju za prestižom

Autor: Čedo Todorović

Agencija France-Presse izvijestila je o arhitekturi domova koje su sagradili pripadnici romske zajednice u Rumunjskoj na selu i na periferiji gradova. Pagode u azijskom stilu s krovovima u obliku piramide koje podsjećaju na “palače” samo su neki od korištenih neobičnih arhitektonskih elemenata, koji navodno izražavaju želju marginalizirane manjine za društvenim ugledom, prenosi romea.cz.

Rumunjski arhitekt Rudolf Graef, autor studije o “palačama”, kaže da dovode u oštri fokus neke arhitektonske elemente tipične za rumunjski stil. “Često se izvode na takav način da su apsurdni i kičasti, ali ova arhitektura paradoksalno odražava dio rumunjske povijesti, za razliku od suvremene arhitekture koju gradi sama rumunjska država”, kaže on.

“Palače” imaju impresivne dimenzije, bogato ukrašene fasade, gipsane statue, mramorne stupove, a ponekad sadrže i logo poznate njemačke marke automobila. Zgrade se razlikuju po regijama: u središnjoj Transilvaniji su inspirirane od katoličke crkve, u Banatu na jugozapadu kopiraju neoklasične građevine, dok na jugu i istoku odražavaju neo-rumunjski stil koji podsjeća na tradicionalne domove bojrara ili seljana, naglašava Gräf.

Ponekad su kuće kopije službenih zgrada koje su na neki način utjecale na život vlasnika: U selu Buzescu na jugu zemlje Dan Finutu, imućan Rom koji je preminuo 2012. godine, sagradio je repliku zgrade suda gdje je, devedesetih godina prošlog vijeka bio osuđene i poslan u zatvor zbog utjerivanja dugova. Početak izgradnje “palača” usko je povezan sa slučajem Ceausescuova režima krajem 1989. i odražava se na pokušaj romskih graditelja da usidre svoj identitet nakon stoljeća robovlasništva, a zatim prisilne asimilacije za vrijeme komunizma.

“Prve palače podignute su devedesetih godina prošlog stoljeća kada su komunisti oduzeli nešto zlata od Roma te im je bilo vračeno”, kaže Costica Stancu, vođa romske zajednice u Buzescu. Komunistički režim je na temelju dekreta iz 1978. godine oduzeo zlatni nakit koje su Romkinje prenosile svojim obiteljima iz generacije u generaciju.

Drugi Romi u to vrijeme zarađuju prodajući otpadno željezo ili rade na crno, a zatim grade kuće sa fasadama koje su trebale bljeskati, da izazovu poštovanje i da reflektiraju socijalnu hijerarhiju unutar dva milijuna jake manjine, od kojih većina i dalje živi u siromaštvu , Prema Gräfu, ove „palače“ nisu samo namijenjene izražavanju prestiža i uspjeha njihovih vlasnika, već su na taj način neka vrsta konkurencije između susjeda: više katova, više kula, i još više impozantnih stupova dodaje se izvornoj zgradi, ovisno o tome koliko su bogati vlasnici i kako se mijenjaju njihovi ukusi.

Uz nekoliko izuzetaka, arhitekti nisu svjesni tih zgrada. “Njihovo održavanje je vrlo zahtjevno. Izgleda da su mnoge zgrade u Buzescu-u već izgledaju napuštene i a one koje su izgradnji.” neće biti dovršene zbog nedostatka novca,” kaže Stancu, koji i sam živi u maloj obiteljskoj kući s malo vrta.

Posljednjih godina iz Rumunjske je emigriralo više od četiri milijuna ljudi, a u neki mselima sada žive samo stariji. Ljudi su otišli, neki su otišli u Bukurešt, drugi u inozemstvo, kaže 60-godišnja Lidia dok stoji ispred impozantnog ulaza u njezinu vlastitu „palaču”.

🔥50