Slovački Ustavni sud dodijelio je Romu odštetu za 13-godišnji sudski postupak – ali tužba zbog diskriminacija još uvijek nema konačnu presudu

Autor: Čedo Todorović

Ustavni sud Slovačke Republike dodijelio je odštetu četvorici romskih tužitelja za kašnjenja u pretresanju zbog diskriminacije koja se dogodila prije gotovo 13 godina. Tužitelji su podnijeli tužbu nakon što je osoblje u jednoj pivnici u selu u blizini Vranova nad Topľou u studenom 2005 odbilo uslugu zbog njihovog etničkog podrijetla, prenosi romea.cz.

Ustavni sud je utvrdio nekoliko slučajeva nesavjesnog postupanja od strane nižih sudova koji su uzrokovali nepotrebna kašnjenja u postupku, te je svakomu od romskih tužitelja dodijeljeno po 1 000 eura odštete zbog tog nedoličnog postupanja i naložio da im se nadoknade troškovi za podnošenje tužbe. Prvi put su podnijeli tužbu u ožujku 2006.

Slučaj je bio jedan od prvih o diskriminaciji na etničkoj osnovi koja je podnesena na sudovima nakon usvajanja Zakona o suzbijanju diskriminacije 2004. Tužitelji su tražili odštetu zbog diskriminatornog postupanja s kojim su se susreli u jednoj ustanovi u selu Čaklov.

“Vozili smo se kući tog dana s poslovnog puta u Prešovu i tamo smo stali kako bismo se odmorili. Osoblje nam je jednostavno reklo da ne poslužuju Cigane”, prisjetio se jedan od romskih tužitelja.

Okružni sud se djelomično više puta složio s tužiteljima, ali je Prešovski okružni sud nekoliko puta poništio odluke nižih sudova. Presude Okružnog suda tada su i više puta poništene po žalbi Vrhovnog suda Slovačke Republike.

Prešovski regionalni sud 2014. godine je po treći put odbio presudu nižeg suda. Tužitelji su se žalili u ožujku te godine.

Okružni sud u Vranov nad Topľou tada nije pružio Vrhovnom sudu ono što je trebalo da bi se više od četiri godine rješavala žalba. Cijeli je sudski postupak do sada trajao 13 godina.

U veljači 2018. tužitelji su podnijeli ustavnu tužbu Ustavnom sudu Slovačke Republike. Oni su opisali neaktivnost nižih sudova kao kršenje njihovog prava da se njihov slučaj rješava bez nepotrebnih odgađanja.

Odluka Ustavnog suda opisuje značajne nedolične postupke Okružnog suda koje, nakon što je Vrhovni sud vratio spis predmeta na dovršavanje u prosincu 2014., te nije djelovao po tom pitanju više od četiri godine. “Drago nam je da je nakon 13 godina ovaj slučaj nekako napredovao. Mi i dalje čekamo da sudovi konačno odluče o diskriminaciji koju je počinio vlasnik ustanove. Ipak, zahvaljujemo našem odvjetniku na suradnji i strpljenju.” rekli su romski tužitelji u izjavi o presudi Ustavnog suda.

“Ova odluka Ustavnog suda pokazala je koliko je teško i dugotrajno – čak 15 godina nakon usvajanja Zakona o suzbijanju diskriminacije – postići pravdu u slučajevima diskriminacije u našoj zemlji, posebno u slučajevima rasne diskriminacije. Takav sudski postupak često traje nevjerojatno dugo. Međutim, smatram da je vrlo važno da oštećene strane, čak i nakon toliko godina, nastavljaju ovaj slučaj i traže pravdu. Slučajevi poput ovog olakšavaju otkrivanje nedostataka u procjeni diskriminacije sudskih predmeta, na što se potom može ukazati, i oni stvaraju određeni pritisak za postupno poboljšavanje prakse odlučivanja sudova”, rekla je pravna zastupnica oštećenih, Vanda Durbáková.

Ovo je druga odluka Ustavnog suda u takvom pitanju u kratkom vremenu. U ožujku 2019. sud je dodijelio naknadu za kašnjenje u sudskom postupku romu koji je tražio naknadu za diskriminaciju u pristupu zaposlenja i čiji su slučaj niži sudovi godinama ignorirali.

🔥0