Ramiza Memedi: Romskoj djeci treba otvoriti veće mogućnosti za umjetničko stvaralaštvo

Više od godinu dana mladi romske zajednice u Zagrebu, pod vodstvom i mentoriranjem edukatora, učili su i radili na produkciji te osmislili i producirali živopisnu i veselu kazališnu predstavu pod naslovom „Mi bi da se ženimo“. Predstava je pokazala da se mladi romi i neromi suočavaju s istim problemima , a projekt potaknuo nove potrebe za stvaranjem boljih uvjeta za kulturno-umjetnički rad i edukaciju romske mladeži kao važnog faktora njihove integracije te na kraju i ideju o osnivanju Romskog teatra. O ovom projektu, ali i drugim bitnim stvarima, razgovarali smo sa Ramizom Memedi, predsjednicom Udruge žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućnost“ iz Zagreba i voditeljicom projekta TEATAR.

Nakon godinu i pol dana završen je vaš, po mnogočemu poseban, projekt TEATAR koji ste realizirali u suradnji s neromskim udrugama KULTURA NOVA i IDEMO, Institutom za demokraciju. Koji su bili ciljevi i sadržaji ovog projekta ? Što se s njim željelo i što je postignuto?

-Zbog niza razloga, kao što su kulturna i socijalna te do jedne mjere i jezična barijera, djeca i mladi iz romske zajednice uglavnom ne mogu sudjelovati, ili nedovoljno sudjeluju u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima i redovitim programima treninga, edukacija i usavršavanja na kulturno-umjetničkom području što je drugoj djeci puno dostupnije.

Zato je i cilj ovoga projekta bio unaprijediti mogućnosti uključivanja romske djece i mladih osoba od 15 do 25 godina starosti, kao jedne populacije u izrazito nepovoljnom položaju u Republici Hrvatskoj te povećati  njihovu kompetenciju u umjetničkom izražavanju jačajući njihove osobne vještine umjetničkog izraza i kreacije.

Do sada, koliko nam je poznato, nije bilo ovakvih projekata među romskim zajednicama i udrugama. Kakav je interes izazvao ovaj projekt i kakvu ste podršku dobili u romskim zajednicama?

-Istina da je ovo prvi ovako kompleksno zamišljen projekat. Više od godinu dana mladi romske zajednice u Zagrebu, pod vodstvom i mentoriranjem edukatora, učili su i radili na produkciji te osmislili i producirali živopisnu i veselu kazališnu predstavu pod naslovom „Mi bi da se ženimo“. Kroz ovaj projekat je prošlo 50-ak djece i mladih sa područja Grada Zagreba, a bilo je i onih starijih koji su pokazali interes za uključivanjem. To je jedan u nizu značajnih dokaza da postoji interes za ovakvim projektima.

Kakav je bila suradnja s neromskim udrugama i koliko je ona bila značajna za realizaciju projekta?

-Suradnja sa neromskim udrugama je uvijek dobrodošla i treba da se što više ostvaruje. Tako se izmjenjuju različita iskustva i znanja. Na ovome projektu suradnja je bila vrlo  intezivna,  jer je ovaj projekt realiziran u partnerstvu sa još dvije neromske udruge iDEMO Institut za demokraciju  i Kulturom novom koje imaju bogato iskustvo rada na specifičnim kulturološkim projektima.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥2