BIH: U Brčkom održana manifestacija, “Sportom do socijalne inkluzije i jednakosti”

Autor: Čedo Todorović

U nedjelju 18. kolovoza na trgu mladih je manifestacija Promocija sporta za razvoj “Inkluzija kroz sport”. Manifestacija okupila je veliki broj građana svih uzrasta.  Događaj  je inkluzivne prirode, kroz sport, fizičku aktivnost i zabavu pokušava se smanjiti isključenost djece iz socijalno isključenih porodica, prenosi portal udar.

Pored ukazivanja na značaj sporta u svakodnevnom životu, promocija sporta kao inkluzivnog alata u kojem su svi jednaki, neovisno o boji kože, nacionalnoj pripadnosti, rodu i spolu je glavni cilj koji se želi postići ovakvim manifestacijama, istaknuli su organizatori iz Brčkog.

Nadamo se da smo uspjeli pokazati svim sudionicimaa ove manifestacije da je moguće zabaviti se i doprinijeti poboljšanju društva i socijalne inkluzije na ovaj način.  Danas je na ovom događaju prisutno preko stotinu građana koji dolaze iz različitih grupacija i svi se zabavljaju zajedno sa mališanima i svojim sugrađanima. Ovo je samo jedan od načina da zabavimo svoje građane i u ruke i pružimo im priliku da zajedno stvaramo bolje Brčko. – rekao je Dražen Mihajlović, jedan od organizatora.

Prema riječima sudionika, glavni doprinos u stvaranju socijalne inkluzije daju sami građani koji uživaju u događajima na manifestaciji. Kako kažu, kroz zabavan sadržaj u kojem će svi uživati, socijalna inkluzija je zagarantirana.

-Kroz sadržaj koji uključuje sve uzraste u ples, igru i natjecanje, zaboravljamo na boju kože, nacionalnu pripadnost i sve po čemu nas dijele. Važno je da smo svi na jednom mjestu i da se zabavimo. Ukazivanje na jednakost kroz ovaj događaj, iako ne direktno, ipak dopire do građana. Stotine građana je ovdje i super se provodimo, iako smo različiti. Da bi se nešto postiglo i donijela promjena, potrebno je više događaja poput ovog, jer kroz sport promoviramo jednakost i suživot bez predrasuda – istakla je Svjetlana Tursunović, sudionica manifestacije.

Program manifestacije je bio raznolik i osmišljen da bi svi uzrasti mogli da sudjeluju i zabave se. Jedan dio programa je  namjenjen građanima svih uzrasta, u vidu rekreativnih aktivnosti  u kojima su svi sudionici i nagrađeni, dok je drugi bio namjenjen mladima, u vidu zajedničkog druženja uz animatore, glazbu i ples. Igraonice koje su promovirale vrijednosti prijateljstva, tolerantnosti i suživota ujedinile su mališane i roditelje pružajući im mnogo zabave i sreće. Poslije rekreativnih aktivnosti i plesa, uslijedilo je i natjecanje u brzom jedenju šampite, što je na jedan neobičan i zabavan način  doprinijelo stvaranju  zabavne atmosfere.

🔥3