Srbija: Nakon dva desetljeća, u Nišu ponovo održan Romani fest

Autor: Milica Milojević-Kostić

U organizaciji Udruženja “Veseli Romi“ u Nišu poslije skoro dva desetljeća, održan  je Romani fest. Tokom dva dana, posjetioci su mogli da uživaju u multikulturalnom programu – književnom, umjetničkom i glazbenom.

Izložbom fotografija o životu Roma i književnim susretom pjesnika Niša u Tvrđavi, počeo je Festival romske glazbe i kulture “Romani fest”. Na književnom susretu učestvovali su pjesnici iz Udruženja „Čegar“.

Pored romske, prikazali smo i kulture drugih naroda koji žive na ovim prostorima. Festival je počeo likovnom galerijom ispred Džez muzeja u Tvrđavi i književnom večeri na kojoj je predstavljena knjiga o Šabanu Bajramoviću – kaže Mile Petrović iz Udruženja Veseli Romi.

Željeli smo da drugog dana festivala organiziramo veliki glazbeni spektakl na Letnjoj pozornici, ali je kiša glazbeni dio programa “preselila” u restoran Doma Vojske – kaže Petrović.

Posebno ih veseli što je festival okupio i romske i srpske izvođače, kažu organizatori.

Htjeli smo da napravimo  bude svjetski festival. Ne samo da budu folklor, čočeci i glazba, nego da bude malo šire. Ipak, vrijeme nas nije poslužilo, ali nadamo se da ćemo sljedeće godine imati bolje uvjete i punu Ljetnu pozornicu – ističe Petrović.

Planirano je da se karte prodaju po cijeni od 250 dinara, ali kako je koncert održan u Domu Vojske, odustali su od prodaje. Ko je želio, mogao je da uđe bez karte.

Inače, festival je podržao i Grad Niš, preko Tajništva za kulturu.

Izvor: portal-udar.net

🔥6