Češki policajac izvan dužnosti napao romsku djecu zbog pušenja

Autor: Čedo Todorović

Prošlog četvrtka u Češkom gradu Sokolov se dogodio incident, u kojem je nenaoružani policajac napao 11-godišnjeg romskog dječaka, samo zato jer ga je vidio da puši. Kateřina Krejčí, voditeljica odjela za tisak Regionalne policijske uprave Karlovy Vary, izvijestila je češki romski portal Romea.cz da će slučaj preispitati Regionalna policijska uprava gdje u kojemu će preraspoređeni časnik vidjeti koje će se sljedeće mjere poduzeti, objavio je češki romski portal romeac.cz.

“Moj sin mi je priznao da su on i njegov prijatelj pokušali pušiti cigaretu na ulici. Kada ih je policajac ugledao, kažu da ih je pitao sa čime se igraju. Dječaci su se tada okrenuli od njega, a on je navodno rekao: “Okrenite se, crni pederi!” Potom su mu vulgarno odgovorili i on je trčao prema njima. Drugi dječak je uspio pobjeći, ali ne i moj sin”, rekla je majka žrtve.

Časnik, čije je ime poznato redakciji Romea.cz, priča se da je počeo tuče dijete. Djetetova tetka stigla je na scenu nekoliko trenutaka kasnije i ugledala muškarca koji je držao dijete za vrat i vukao ga za sobom nekoliko metara.

Teta je odmah pozvala dječakovu majku na mjesto događaja. “Stajala sam nedaleko i vikala sam ga pitajući se što se dogodilo, zašto ga je tukao. Tip mi je rekao da je dječak pušio, ali to nije razlog da se tako dijete pretuče. Rekla sam da me je trebao obavijestiti i ja bi se prema djetetu obratila kao majka. Odgovorio je da je on policajac”, rekla je dječakova majka za Romea.cz.

Napadani dječak je tada rekao da ga je čovjek udarao nogom šakom. Njegova majka, koja se uzrujala, tražila je od sestre da pozove policiju na mjesto događaja.

U međuvremenu je na scenu došlo nekoliko drugih ljudi koji su tražili objašnjenje o onome što se događa. Majka je potom sina odvela u bolnicu na pregled te također cijeli incident prijavila u lokalnoj policijskoj postaji.

Krejčí je potvrdilao za Romea.cz da policija detaljno istražuje slučaj. “Vrlo smo temeljito istražili sve okolnosti slučaja, posebno ponašanje policajca, koji u vrijeme incidenta nije bio na dužnosti”, rekla je.

“S obzirom na njegovu uključenost u incident, slučaj je pregledao i Odjel za unutarnju reviziju Područne uprave policije Karlovy Vary. Čitava stvar, s našim preliminarnim zaključcima, biti će predata nadležnoj regionalnoj policijskoj upravi u kojoj je časnik raspoređen, tako da se mogu poduzeti odgovarajuće mjere”, rekla je glasnogovornica.

“Trenutno nismo ovlašteni priopćavati konkretne nalaze istrage”, rekla je glasnogovornica. Češki romski portal Romea.cz nastaviti će pratiti tijek istrage.

🔥2