Bugarska: Priča romske učiteljice “Ja volim tu djecu”

Izvanredna priča Antoaneta Antonova, koja je ispunila svoj san da postane učiteljica. Priču je objavio Trust for Social Achievement, REYN koordinator u Bugarskoj, a prenio je REYN.

“Sjećam se dana kada sam prvi put prešla prag. Sjećam se da je školsko zvono zvonilo. Kako još nisam išla u vrtić, krenula sam izravno u pripremni razred. Ime naše učiteljice je bilo Daniela Ivanova.”

Antoneata nam priča priču iz svog djetinjstva. Prisjećajući se svoje prošlosti kao romkinje u školi, a zatim kao majke koja je željela postati učiteljica.

“Ona je bila ta koja nas je naučila pisati slova naših imena, brojati, razlikovati ispravno i pogrešno. Bila mi je uzor. Sanjala sam da budem poput nje kad odrastem i željela sam da budemi učiteljica.”

SAN KOJI JE POSTAO STVARNOST

Antoaneta danas radi s najvećom skupinom u vrtiću, pripremnom grupom neposredno prije osnovne škole.

“Obožavam tu djecu. To dolazi iz mog srca: svaki od njih je individualan i poseban. Iako sam s njima samo kratko vrijeme, mogu reći da ih volim. Nikad nisam mislila da ću moći zagrliti i poljubiti drugu djecu osim svoje ili moje nećake i nećakinje. Oni su znatiželjniji od nas, a ja osobno mislim da ogromne informacije na internetu i TV programima daju našoj djeci prostor i slobodu. Kad sam bila dijete, igrala sam se sa blatom i od nejga smo pravili kolače i slatkiše, a trčali smo po dvorištu do kasno uvečer. Danas se djeca igraju na svojim telefonima i tabletima, ali još uvijek su djeca. Čak i kad su ljuti na mene što im nisam dopustila da trče okolo, još uvijek mi kažu da me vole. Oni su krijesnice koje plešu gore-dolje i blistaju svojim osmijehom.”

Cijeli intervju možete pročitati na webstranici Trust for Social Achievement’s.

🔥3