Slovačka predsjednica: Holokaust nad Romima ne smije biti zaboravljen

Autor: Čedo Todorović

U čast Dana sjećanja na romski holokaust, 2. kolovoza, slovačka predsjednica Zuzana Čaputová izdala je sljedeću izjavu na slovačkom i romskom jeziku, koju je češki romski poslužitelj Romea.cz objavio na svojoj web stranici.

Holokaust nad Romima ne može ostati zaboravljen. Ljudska povijest pokazuje nam da je mržnja uvijek stvarala zlo i ljudsku patnju.

Nažalost, mi u Slovačkoj također imamo tragična iskustva s širenjem straha i mržnje. Poznavanje ove prošlosti je akutna potreba za sadašnjost i za budućnost.

Ovih dana, kada mržnja i poticanje straha opet postaju politički instrumenti, to je posebno istinito. Mržnja može imati različite oblike, ali žrtve su uvijek specifične.

U Slovačkoj je bilo tisuće takvih žrtava, a danas je Dan sjećanja na romski holokaust. Točno prije 75 godina, posljednjih 2 900 Roma u Auschwitzu je masovno ubijeno u tamošnjim plinskim komorama.

Ubijeni uključuju djecu, starije osobe, siromašne i žene. Tijekom Drugog svjetskog rata, mnogi su postali žrtve mržnje na temelju njihove etničke pripadnosti, nacionalnosti, političke pripadnosti, socijalnog statusa, invaliditeta ili seksualne orijentacije.

Danas također doživljavamo pokušaj da se umanji značaj mržnje, da se umanji ljudsko dostojanstvo određenih grupa ljudi. Samo pomoću naše osjetljivosti na ove pojave i našim iskrenim nastojanjem da stvorimo više prostora za ono što je dobro, uspjeti ćemo spriječiti da se ta tužna povijest protiv drugih skupina ponovi u budućnosti.

Nemamo pojma tko danas može postati sljedeća meta takve mržnje. Mržnju možemo samo poraziti tako što ćemo stvoriti više prostora za ljubav i međusobno poštovanje, zaključila je predsjednica Slovačke.

🔥1