Taksista u Nišu odbio da vozi putnika, samo zato što je Rom

Autor: Milica Milojević-Kostić

„Taksi prijevoz Romi iz niškog naselja Beograd mala mogu dobiti jedino na osobni poziv ukoliko poznaju vozača“, tvrdi Nišlija Iva Barčić. Nakon što po tko zna koji put nije mogao da pronađe taksistu koji će da ga odveze do kuće, podnio je pritužbu Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti.

Autentičnost dokumenta koji kruži po mrežama, a o čemu smo već pisali, i koji zabranjuje taksistima da prevoze pripadnike romske nacionalnosti, još uvjek nije potvrđena. Ne zna se tko je autor, ali da ova vrsta diskriminacije u Nišu postoji godinama, potvrđuje Iva.

„Bio sam sa prijateljima u gradu. Ne volim da ističem nacionalnu pripadnost, ali nisam uspio da dobijem vožnju do kuće iako su prijatelji sa kojima sam ušao u taksi bili Srbi. Taksista nije htio da čuje da me vozi do Beograd male gde živim“, priča Barčić.

Iva, student treće godine na Fakultetu umjetnosti u Nišu, svira saksfon i klarinet. Smatra da kao svjestan građanin ima odgovornost prema ostalima da javno govori o ovoj diskriminaciji.

„Tek sad se pojavio dokument, ali priča je stara. Godinama neće da nas voze, i to je vid tihe solidarnosti svih vozača. Nitko ne poriče da su se incidenti dešavali, ali do njih dolazi u svim naseljima i ne bi smjeli da se vezuju za jednu grupu ljudi“, objašnjava Iva za naš portal.

Izvor: portal-udar.net

🔥2